Eeva Joenpellon romaanista vauhdikas kesänäytelmä

0
Näytelmästä kertoivat ohjaajat Raija ja Pentti Nokkala sekä näyttelijät Emmi Mickelsson ja Marjatta Santa.

Lentävän Lokin kesäteatterissa nähdään tänä kesänä Neito kulkee vetten päällä , joka kertoo kahden naisen selviytymistarinaa 1900-luvulla. Näytelmä perustuu samannimisen Eeva Joenpellon romaaniin, (1955) jonka  Hanna Ojala dramatisoi alunperin Kuopion kaupunginteatterille. Siellä esityskausi peruuntui koronarajoitusten vuoksi. Uuteenkaupunkiin näytelmän toivat ohjaajat Raija Nokkala ja Pentti Nokkala , jotka halusivat osoittaa arvostuksensa Ojalan sovitukselle. Päärooleissa näemme muun muassa Tiina Erälinnan Alma Virtasena ja Emmi Mickelssonin Helmi Virtasena.

Raija Nokkala kutsuu näytelmää selviytymistarinaksi. Hän halusi tuoda pandemian ja sodan keskelle jotakin kannustavaa, sillä romaani ei suinkaan ole nyyhkytarina, vaan voimaannuttava kertomus.

– Eeva Joenpellon romaani on kirja, joka antaa ihmisille toivoa, Raija Nokkala kertoo.

Teoksessa kulkee mukana myös sirkusteema, ja esityksessä nähdään sirkustemppuja. Päähahmo Helmi Virtanen viettää suuren osan lapsuudestaan sirkuksen nurkassa, jossa hänen mielikuvituksensa rikastuu.

– Helmin mielikuvituksen ja haaveiden maailma kasvaa, kun hän seuraa sirkuselämää. Ihmisten unelmat kantavat, ja siten ihmiset selviävät vaikeuksista. Siksi Helmi ei uppoa todellisuuteen, ja sitä Neito kulkee vetten päällä tarkoittaa, Raija Nokkala kuvailee.

Tarinassa seurataan Helmi Virtasen kasvua rankasta lapsuudesta nuoreen aikuisuuteen. Emmi Mickelsson kertoo roolin sisäistämisen olleen aluksi vaikeaa, koska kokee olevansa hyvin erilainen kuin hahmonsa. Mickelsson osaa kuitenkin roolinsa jo hyvin ja on jopa pienissä määrin huomannut samaistuvansa Helmiin.

– Ajattelin aluksi, että tässä tulee kestämään kauan, kun Helmi ja minä ollaan niin eri tyylisiä ihmisiä. Huomasin kuitenkin pian, että on meillä jotain samaakin, Mickelsson naurahtaa.

Näytelmässä on monta roolia ja lyhyitä kohtauksia, joten tiedossa on nopeatempoinen näytelmä raskaista teemoista huolimatta. Huumoria löytyy myös kevennykseksi.

– Koska tämä tehdään kesäteatteriksi, niin paljon olemme nostaneet kaikkea humoristista. Ei ole pelkkää draamaa, vaan on myös kevennystä. Vauhdikasta menoa on myös ihan varmasti, Raija Nokkala kertoo.

Lentävän Lokin kesäteatterissa kokeillaan myös projisointia. Lavan sivussa olevalle valkokankaalle heijastuu muun muassa kuvaa neidosta ja vedestä teoksen nimen mukaisesti. Ensi-iltaa vietetään 29.6. keskiviikkona, minkä jälkeen esityksiä on aina tiistai- ja keskiviikkoiltaisin elokuun puoleenväliin asti. Yhteensä näytöksiä on 12.