Faktaa Järviselle

0

On erikoista, että Timo Järvinen itse korostaa kauttaan puheenjohtajana tarkastuslautakunnassa vv. 2012 – 2016. Sehän päättyi todella nolosti Järvisen lyötyä hanskat tiskiin kesken kauden. Maj-Britt Varpe joutui uhrautumaan puheenjohtajaksi ja tarkastamaan vuoden 2016 tilit.

Järvinen puhuu laveasti tarkastuslautakunnan lakimääräisistä tehtävistä. Uskon ne tietäväni toimittuani jäsenenä lautakunnassa kolme kautta ja nyt toista kautta puheenjohtajana.

Sihyn käsittelyn Järvinen muistaa väärin. Kannatin valtuustossa hankintapäätöksen siirtämistä. Samoin kannatin hankkeen tarkempaa selvittämistä Harto Forssin aloitteen yhteydessä. Myönnän, että olen ollut avoimesti Sihy-kriittisten joukossa. Olen monin eri tavoin koettanut vaikuttaa asiaan lukuisilla kirjoituksilla mm. tällä palstalla. Mutta nyt – Wintterin rakentamisen alettua – toivon hartaasti sen onnistuvan.

Eri asia sitten on se, että Winteristä johtuen kaupungin talous tulee kriisiytymään. Verotulomme Soten siirtyessä alueelle 1.1.-23 laskevat 70 miljoonasta eurosta 32 miljoonaan euroon ja valtionosuudet 33 miljoonasta eurosta 6 miljoonaan euroon. Yhtälö, jossa kaikki velkamme jäävät, korkotaso nousee päivittäin ja riesana ovat vielä kiinteistömme 40 miljoonan euron korjausvelat näyttää epärealistiselta. Pelkään, että edessä ovat suuret henkilöstön ja menojen supistukset muissa palveluissa. Jos em. kauhuskenaario toteutuu (jota en todellakaan toivo), odotan Järvisen jämäkästi kantavan poliittisen vastuunsa kun hänen ainoa missionsa on ollut Sihy ja hän oli hankkeen fanaattisin kannattaja.

Johtamani tarkastuslautakunta valitsi arviointinsa pohjaksi veronmaksajan ja asukkaan näkökulman. Mielestämme mm. A-sairaalan ja kirjaston korjausremonteissa, Mältinkallion kerrostaloissa ja viestinnässä on epäonnistuttu. Eikö sitä saisi sanoa ääneen? Samoin sitä, että normaalisti (esim. Turun toriparkki) asemakaavan muutos laaditaan ensin ja varataan aikaa mahdollisille valituksille ja vasta lainvoimaisen kaavan pohjalle pyydetään urakkatarjouksia. Meillä Sihyssä tehtiin toisin – kaavamuutos tuotiin vasta SRV:n hankintapäätöksen jälkeen valtuuston päätettäväksi. Menettelystä valituksineen seurasi 4.6 miljoonan euron viivästyskorvaus SRV:lle.

Tarkastuslautakunta on ” jälkiviisaitten ” kerho, joka luonteensa puolesta on kriittinen. Mutta kyllä me kehujakin jaettiin ja useimmissa asioissa kaupungin toiminta on toki ollut onnistunutta.

Tarmo Kangas

Tarkastuslautakunnan pj