Hankinnat

0

Nimimerkki Yks flik kirjoitti taas ansiokkaan kommentin kirjastosta ja sen remontin kestämisestä, aikataulun (?) pettämisestä. Olisi kiva todellakin tietää, mitä korjausurakoista on sovittu; siis hinta ja aikataulu, laatu.

On myöskin kirjoitettu Mörnen alueen ja V-S Sairaalan remonteista. Mitä maksaa, koska valmista? Kukaan ei tiedä. Herää kysymys; minkälainen hankintaorganisaatio Uudessakaupungissa on. Kaikki hankinnat, jopa pienemmätkin perustuvat joko kunnan omiin hankintasääntöihin ja/tai Suomen lain määräyksiin.

Lain määräyksiä ei tietenkään voi ohittaa. Laissa hankinnoista on mm. määräykset EU:n valtioiden kesken suoritettavista tietyn euromäärän ylittävistä hankinnoista. Näissä kaikissa säädöksissä on tarkalleen määrätty, minkä kokoisista hankinnoista mm. pitää järjestää yleinen hankintakilpailu tarjouspyyntöjen avulla.

Tärkein vaihe koko hankinnassa on tarjouspyyntö; sen sisältö, mitä halutaan, millä tasolla, millä aikataululla ja mikä on todellinen loppuhinta. Tilaajan toimesta tilatut mahdolliset lisätyöt pitää myös sopia ja hinnoitella erikseen.

Referenssilista (aikaisemmat toimitukset) on lisäansioina tarjouksessa. Mahdollisimman yksityiskohtainen mutta ei kuitenkaan ketään potentiaalista tarjoajaa syrjivä tarjouspyyntö on koko hankinnan onnistumien edellytys; tavaran/tuotteen laadun, aikataulussa ja kustannuksissa pysyminen sekä lopullisen hinnan tietous.

Jos tarjouspyyntö tehdään hutiloiden kaikkia yksityiskohtia tarkistamatta on lopputulos sen mukainen. Ja siitä veronmaksajien on syytä olla huolissaan, niin kuin tämän lehden monissa kirjoituksissa on oltu.

K. Kettunen