Horisontin kesä alkaa Itärannan Kesänäyttelyllä

0
Galleria-taidelainaamo Horisontin kesäkuun taiteilija on Seija Itäranta.

Galleria-taidelainaamo Horisontin kesä alkaa nimensä mukaisesti Kesänäyttelyllä. Alkuvuoden tapaan Horisontissa on kesäkuukausien ajan eri näyttelyitä esillä, joilla on oma teemansa.

– Heinäkuun näyttelyssä kuukauden taiteilijana on Tiina Kuusikoski ja elokuussa Auli Sormunen. Heiltä tulee maalauksia näytille, Valto Vaalikivi Uudenkaupungin kuvataideseurasta kertoo.

Kesäkuun taiteilijana Horisontissa on Seija Itäranta . Näyttelytilan seinillä on yhdeksän Itärannan valmistavaa teosta. Jokainen on tehty tämän vuoden puolella.

– Ensimmäiseen teokseeni olen saanut vaikutteita Ukrainan sodasta. Se kuvastaa vähän viljapeltoa, Itäranta kuvailee ”Maamiehen elokuu” -teosta.

Muut teokset kuvailevat kaupunkihorisontista lämpimän kesäsään mökkimaisemaan. Inspiraatio Itäranta on myös saanut vierailemalla muissa näyttelyissä.

– Olen käynyt Anna Retulaisen näyttelyissä ja sieltä on jollain tapaan jäänyt mieleen teoksia. Hänellä on runsas tekotapa, jonka avulla olen tehnyt esimerkiksi kukkapuskista teoksia käyttämällä hänen malliaan.

Seinällä on lisäksi kaksi pienempää teosta, joita Itäranta kuvailee näyttelynsä ”välipaloksi” isompien teosten seassa. Mukana on myös abstraktiteos, joka poikkeaa muista Itärannan teoksista, koska kaikki muut ovat esittäviä teoksia.

– Siitä teoksesta tykkään itse ehkä kaikista eniten, koska olen uskaltanut tehdä nimenomaan abstraktityön, kun en niitä normaalisti tee, Itäranta toteaa.

Itärannan teokset syntyvät palettiveistä käyttäen. Varsinaisia aiheita hänellä ei valmiiksi ole ajateltuna, mutta työn touhussa uusia ideoita syntyy.

– Otan välineet ja maalit esiin ja hyvin usein aloitan uuden työn sillä värillä, joka on edellisestä maalauskerrasta palettiin jäänyt. Siitä väristä tulee sitten uusi pohja. En tee koskaan luonnoksia, enkä osaa ajatella etukäteen, mitä tulen tekemään.

Kesänäyttelyssä on esillä myös Vaalikiven ja Hiltu Sallisen teoksia. Sallinen on myös suunnitellut näyttelyn rakenteen. Taiteilijat haluavat kuukausittain vaihtelevilla näyttelyillä virkistää Uudenkaupungin kulttuurielämää.

– Yritämme tarjota positiivisia elämyksiä kaupunkilaisille ja turisteille, sillä tämähän on ilmainen näyttely. Kaikki työt ovat uniikkeja ja pääsääntöisesti ennennäkemättömiä, Vaalikivi korostaa.

Galleria-taidelainaamo Horisontin ”Kesänäyttelyn” avajaiset ovat torstaina kello 18. Näyttely on auki kesäkuun ajan.