Insinööriopiskelijat muuttivat Ukiin – Kauppakamariosaston kampanja houkutteli yhdeksän nuorta kesäksi kaupunkiin

0
Jarno Ruottinen ja Akseli Rauhala löysivät kimppakämpän Kalannista. - Taisi olla ainoa Kalannin vapaa kolmio.

– Eihän tämä Uusikaupunki kaukana ole. Kun kerran muuttaa, niin se on lähellä, insinööriopiskelija Marko Penttilä vastaa hymyillen kysymykseen, miten Jyväskylästä löytää töihin ja asumaan Uuteenkaupunkiin.

Penttilä oli yksi Uudenkaupungin kauppakamariosaston kampanjaan hakeneista nuorista. Kauppakamari tarjosi kesätöihin tuleville 300 euron tuen kesäkuukausiksi, jos opiskelija muuttaa Uuteenkaupunkiin. Kampanjan tavoitteena oli helpottaa yritysten rekrytointia ja tutustuttaa nuoret kaupunkiin, jos heistä osa vaikka myöhemmin muuttaisi pysyvästi Uuteenkaupunkiin.

– Hain Yaralle töihin ja kun sieltä tuli vastaus ensimmäisenä, niin tuli sitten tänne töihin. Työnantajalta kuulin, että kauppakamariosastolta voi hakea tukea asumiseen.

Penttilälle muutto Uuteenkaupunkiin ei ollut suuri juttu, sillä hän kertoo muuttaneensa elämänsä aikana kymmenkunta kertaa.

– Maiseman vaihdos tekee hyvää, konetekniikkaa opiskeleva nuori mies sanoo.

Kauppakamariosaston asumistuesta oli kiinnostunut kaikkiaan kymmenen nuorta. Asiamies Elina Siivonen kertoo, että heistä yhdeksän muutti Uuteenkaupunkiin kesäksi.

– Kymmenes hakija ei valitettavasti löytänyt asuntoa.

Kaupunkiin muuttaneet nuoret ovat sijoittuneet töihin Valmet Automotivelle, Yaralle, Vahterukselle ja Teboilille.

Kalannista Turkuun opiskelemaan lähtenyt Jarno Ruottinen houkutteli opiskelukaverinsa Akseli Rauhalan Uuteenkaupunkiin kesäksi. Ruottinen on toista kesää töissä Vahteruksella ja myös Rauhala pääsi Vahterukselle kesätöihin.

Nuoret miehet olivat kuulleet Rauman vuokra-asuntokampanjasta ja alkoivat googlettaa, olisiko Uudessakaupungissa jotain vastaavaa.

– Löysimme Uudenkaupungin Sanomien jutun tästä kampanjasta. Sen innostamana etsimme kimppakämppää Uudestakaupungista ja löysimme kolmion Kalannista. Se taisikin olla ainoa kolmio, mikä oli vapaana Kalannissa, Ruottinen sanoo.

Insinööriopiskelijat aloittivat työnsä Vahteruksella jo toukokuun alussa. Vapaa-aika on mennyt liikuntaharrastuksissa.

– Ollaan heitelty koripalloa, käyty kuntosalilla ja pyöräilemässä, Ruottinen kertoo.

– On hyvä, että minulla on paikallisopas, niin löytää nopeasti harrastuksiin, Rauhala kehuu.

Jarno Ruottinen sanoo, että paluu kotikaupunkiin tuntuu hyvältä. Hän pitää hyvinkin mahdollisena, että palaa opiskeluiden jälkeen takaisin Uuteenkaupunkiin.

– Se on kiinni siitä, mikä elämäntilanne silloin on ja onko esimerkiksi Vahteruksella tarjota työpaikka.

Autotehtaalle sijoittuneista insinööriopiskelijoista kaksi tuli Uuteenkaupunkiin Tampereelta ja yksi Raumalta. Leevi Uutela ja Kristian Klemets opiskelevat Tampereen yliopistossa ja E lias Oksanen Satakunnan Ammattikorkeakoulussa.

– Aika hieno säkä kävi, että pääsin tänne asumaan. En olisi odottanut, että Uusikaupunki on näin hieno kaupunki, Uutela kehuu.

Klemets on kolmatta kesää Valmet Automotivella töissä. Hän kiittelee kauppakamariosastoa kampanjasta. Kun opiskelijalla on vuokra-asunto myös Tampereella, kesätienestistä jää enemmän käteen, kun saa tukea Uudenkaupungin asunnon vuokran maksuun.

Elias Oksanen muutti mielellään Raumalta Uuteenkaupunkiin.

– Olen kesäisin muutenkin viettänyt aika paljon aikaa Uudessakaupungissa. Säästäähän tässä kymmenen tuntia viikossa aikaa, kun ei tarvitse pendelöidä Raumalta tänne.