Jukolan viesti vaatii paljon talkootunteja

0
Jukolan viestissä Sami Karru huolehtii majoitusvalvojana Mynämäen lukiolla majoittuvien talkoolaisten turvallisuudesta.

Mynämäellä huomenna lauantaina järjestettävä Jukolan viesti on Varsinais-Suomen suurimpia yleisötapahtumia tänä kesänä. Pelkästään suunnistajia odotetaan saapuvan paikalle vajaat 17 000 ja sen lisäksi suuri joukko yleisöä sekä järjestäjiä.

Maailman suurin suunnistusviesti järjestetään lähes kokonaan talkoovoimin. Järjestäjäseurat, Mynämäen Suunnistajat -52 sekä Liedon Parma, eivät sääntöjen mukaan saa osallistua ns. kotimaastoissa järjestettäviin kisoihin, joten seuran suunnistajat osallistuvat kisojen aikana moniin eri järjestystehtäviin.

Yksi heistä on Sami Karru, joka toimii ennen kisoja Mynämäen lukiolla majoitusvalvojana ja lauantaina kisojen aikana infopisteellä asiakaspalvelutehtävissä. Tunnelmat keskiviikkona, pääpäivän vielä lähestyessä, olivat Karrulla levolliset.

– Hyvät ja odottavat fiilikset ovat tällä hetkellä. En ole kilpailukeskuksessa käynyt, mutta luulen, että siellä tehdään vielä kovalla vauhdilla viimeisiä valmisteluja.

Lukion majoitus on ollut auki jo viime viikonlopusta lähtien, sillä majoitusta käyttävät muut talkoolaiset, suurimmaksi osaksi varusmiehet. Puolustusvoimat on yksi suurimmista Jukolan viestin yhteistyökumppaneista, ja varusmiehiä hyödynnetään talkootöissä, kun Puolustusvoimien omaa kalustoa asennetaan alueelle.

– He ovat työskennelleet kilpailukeskuksessa ja rakentaneet esimerkiksi tietoliikenneyhteyksiä, toimittaneet materiaaleja sekä pystyttäneet puolijoukkuetelttoja, Karru kertoo.

Alkuviikolla koululla majoittui noin 80 talkoolaista, mutta määrä kasvaa kisojen aikana. Toinen koulumajoitus sijaitsee Laurin koululla.

Karrun tehtäviin lukiolla kuuluu majoittujien turvallisuudesta huolehtiminen ja yhteyshenkilönä oleminen. Yksinkertaisuudessaan hän huolehtii siitä, ettei lukioon pääsee ulkopuolisia sekä pitää kirjaa majoittujista.

– Päivät ovat olleet aika rauhallisia eikä mitään ihmeellistä ole tapahtunut minun vuorojeni aikana. Kaikki on mennyt hyvin, Karru toteaa.

Valvontaa lukiolla on ympäri vuorokauden, mutta kokonaisia yövuoroja Karru ei ole itse tehnyt. Vuoroja hän on viikon aikana tehnyt muutaman aamupäivällä sekä keskellä päivää yhden vuoron. Keskiviikkoiltana hän päivysti yö kahteen asti.

Jukolan viesti järjestettiin edellisen kerran Varsinais-Suomessa vuonna 2015 Paimiossa. Näin lähellä Uuttakaupunkia viesti on puolestaan järjestetty viimeksi vuonna 1985, jolloin Jukolan yötä vietettiin Laitilassa.

Suunnistajille Jukola on vuoden päätapahtuma, jonne suunnataan sankoin joukoin keskellä kesän muita suunnistuskisoja. Kisoissa talkoolaisena oleminen on myös omanlaisensa kokemus.

– Kivaa on olla mukana valmistelemassa näitä kisoja, nyt kun kisat ovat tässä kotiseudulla Olen kaksi kertaa juossut Jukolassa, joten mielenkiintoista aistia tunnelmaa myös tältä puolelta.

– Mutta voisihan se olla kivaa myös juosta metsässä ja kilpailla, Karru myöntää.