
50 vuotta sitten Laitilan ensimmäiset Munamarkkinat avasi Turun ja Porin läänin maaherraksi nimetty Sylvi Siltanen .
– On miellyttävää ja piristävää saapua tilaisuuteen, jonka tarkoituksena on myönteisessä hengessä korostaa erästä tämän paikkakunnan vanhaa ja edelleen voimakasta piirrettä, Siltanen kehui tuolloin vastasyntynyttä kotiseututapahtumaa.
Myös 50-vuotias Munamarkkinat saa arvoisensa juhlapuhujan, kun eduskunnan puhemies Matti Vanhanen saapuu avaamaan markkinat.
Munamarkkinoihin on ehtinyt kahden väliin jääneen vuoden aikana latautua erityisiä odotuksia. Munamarkkinat ry:n puheenjohtajan Jukka Alkion mukaan epävarmuus markkinoiden ympäriltä alkoi haihtua alkuvuodesta.
– Uskon, että markkinat ovat sellainen tapahtuma, jossa nähdään tuttuja ja vaihdetaan kuulumisia. Markkinoilla ihmiset viihtyvät ja ne vahvistavat laitilalaisuutta, kulttuuripäällikkö Piia Allén kertoo.
Alkion mukaan markkinaohjelmaa on rakennettu perinteitä kunnioittaen, mutta uudistaen – kuten joka vuosi.
Yksi tämän vuoden kohokohdista lienee Munamarkkinoiden historiassa useastikin esiintynyt turkulainen Samba Carioca, jolla on kaksi esitystä lauantaina.
– Ja sunnuntai on jälleen perheiden päivä. Ohjelma on laadittu ajatellen lapsia ja nuoria.
Sunnuntaina ohjelmaa alkaa taikurin esityksellä, minkä jälkeen paikkakuntalaisten nuorten bändit esiintyvät.
– Edellisvuosien Lavalla-sarja saa jatkoa, kun meillä on Meklarit lavalla, Alkio lisää.
Alkion mukaan Lasse Lemmetin, Jari Nummen ja Reijo Virtamon kanssa jutustellaan, minkä jälkeen jokainen meklari myy kaksi esinettä.
– Esineistä saatava tuotto käytetään ukrainalaisten lasten hyväksi, Alkio sanoo.
Ennen kuin markkinaväki pääsee nauttimaan kesäisestä viikonlopusta, vaaditaan runsain mitoin talkootunteja. Munamarkkinat ry:n työvaliokunnan puheenjohtaja Tiina Vuotin mukaan muun muassa tienvarsimarkkinointi ja paikkojen mittaukset hoidetaan talkoilla.
– Ja vaikka vuosien varrella on ollut myös vaihtuvuutta, mutta niitäkin on, jotka ovat olleet mukana alkuajoista ja edelleenkin ovat ainakin henkisesti mukana, kertoo Eija Eskola-Buri .
Eskola-Buri on omistanut 50 kesää markkinailoa -kirjastaan kokonaisen luvun talkoolaisille.
– Se on ruohonjuuritason työtä. Yksi tämän kirjan tarkoitus on osoittaa muualta tulleille ja myös laitilalaisille, mitä tapahtuman takana on. Se ei ole tapahtuma, joka tipahtaa taivaasta viikkoa ennen juhannusta vaan se vaatii työtä.
Eivätkä markkinat syntyisi ilman paikallisia yhteistyökumppaneita.
– Yritysten rooli on ihan ratkaiseva. Elinkeinoelämä on alusta asti ollut moottori markkinoiden järjestämisessä, Alkio kertoo.
Myös kaupunki on hyvin vahvasti mukana markkinoiden järjestelyissä, vaikka kaupungin rahallinen tuki ei olekaan perinteisesti ollut suuri.
– Tämä on iso yhteinen ponnistus yhdistykseltä, kaupungilta ja paikallisilta yrityksiltä, Allén sanoo.
Munamarkkinat ry:llä on myös noin 70 yritysjäsentä. Tänä vuonna myös yksityisillä henkilöillä on ollut mahdollisuus liittyä yhdistyksen jäseniksi.
– Haluamme kiittää niin yksityisiä kuin yritysjäseniäkin tuesta, Vuoti kertoo.
Jutun alussa oleva maaherra Sylvi Siltanen puheen lainaus on peräisin Eija Eskola-Burin kirjasta 50 kesää markkinailoa.
50-vuotias markkinahistoria yksissä kansissa
Jos Munamarkkinat pitäisi tiivistää yhteen sanaan, se olisi varmaankin yhteisöllisyys.
– Sen merkitystä ei voi liikaa korostaa, 50 kesää markkinailoa -kirjan kirjoittanut Eija Eskola-Buri kertoo.
Ensimmäiset markkinat järjestettiin kesällä 1972. Markkinoilla järjestetyt Munalystit emännöi Miss Suomi ja Miss Universum-kisojen toinen perintöprinsessa Pirjo Laitila ja esiintymässä nähtiin muun muassa Vesa-Matti Loiri.
– On hämmästyttävää, miten sellainen tapahtuma on saatu järjestettyä vain kuukaudessa.
Kirjasta käy ilmi, miten kotiseututapahtuma on kasvanut monipuoliseksi kaupunkifestivaaliksi, joka yhdistää eri-ikäisiä kaupunkilaisia ja houkuttelee väkeä myös lähiseudulta.
– Munamarkkinat on hyvin tasa-arvoinen tapahtuma, koska vaikka oheisohjelmat voivat olla maksullisia, varsinainen ohjelma on aina maksutonta ja kaikille avointa.
Kirjassa käydään läpi markkinoiden vuosikymmenet. Siinä kerrotaan myös paljon tarinoita kulissien takaa.
– Isossa roolissa ovat myös kävijät. Kirjassa on muisteluita ja kaksi tarinaa romansseista, jotka ovat päättyneet avioliittoon asti, Eskola-Buri paljastaa.
Hanna Hyttinen