Kaupungin ostolaskut julki tänään– Jatkossa laskut julki kerran vuodessa

0
Uudenkaupungin ostolaskujen julkistamisprojektia kaupungilla ovat vetäneet talousjohtaja Anne Takala ja laskentapäällikkö Jukka Jokiranta.

Uudenkaupungin kaupunki julkaisee ostolaskunsa verkkosivuillaan tänään torstaina. Ostolaskuja koskeva data julkaistaan jatkossa joka kevät tilinpäätöksen valmistumisen jälkeen.

Nyt julkaistava aineisto sisältää kaupungin palveluiden, aineiden, tarvikkeiden, tavaroiden ja muiden hyödykkeiden ostoihin liittyvät kirjanpidon laskurivit kaikilta palvelualueilta. Uudenkaupungin Sanomat kertoi ostolaskujen julkaisuaikataulusta jo toukokuussa.

Kaupunki haluaa avata datan, koska se parantaa läpinäkyvyyttä ja toteuttaa demokratiaa, mutta laki ei velvoita kuntia ostolaskudatan avaamiseen. Aloitteen ostolaskujen julkistamisesta teki kokoomuksen valtuustoryhmä. Aloite on tehty kesäkuussa 2021.

– Tähän asti olemme antaneet julkiseksi tarkoitettuja tietoja pyytämällä. Kaupungilla ei kuitenkaan ole mitään salattavaa ja haluamme tarjota asukkaille mahdollisuuden päästä tarkastelemaan julkiseksi tarkoitettuja tietoja mahdollisimman helposti ja mutkattomaksi, kaupungin talousjohtaja Anne Takala kuvailee.

Kaikki laskuilla oleva tieto ei ole julkista. Esimerkiksi sosiaali- ja terveyspuolen laskuissa on tietoa, jota ei tietosuojalain takia voi julkaista. Myös toiminimiä koskevat ostolaskut ovat osin salattavia.

Takalan mukaan ostolaskujen julkaisemisesta on kaupungille tähän mennessä aiheutunut noin 5 000 euron kustannukset.

– Olemme kehittäneet prosessia niin, että jatkossa ostolaskudatan avaaminen on osa työrutiinejamme. Datan julkaisemisen tulisi siis tulevina vuosina mennä jouhevasti ja kustannustehokkaasti, kaupungin laskentapäällikkö Jukka Jokiranta kertoo.