Kaupungin sote-yksiköissä työntekijäpulaa – Yksiköitä suljetaan kesäksi, potilaita ohjataan muille terveysasemille

0
Kaupunki on listannut hyvinvointialueelle siirtyvien työntekijöiden määrän.

U-soten alueella painitaan kesän ajan vielä tavallistakin pahemman työntekijäpulan kanssa. Vehmaan, Taivassalon, Kustavin, Uudenkaupungin ja Pyhärannan sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteisiin ei ole saatu sijaisia niin paljon kuin olisi ollut tarvetta, joten toimintoja supistetaan kesäksi.

– Terveyspalveluiden puolelta puuttuu jo ihan normaalistakin vahvuudesta runsaat 20 työntekijää ja tähän vielä kesälomat päälle, joten henkilöstövaje kasvaa huomattavasti, Uudenkaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden johtava ylilääkäri Pia Lahtinen kertoo.

Lääkäreiden sijaistilannetta Lahtinen kuvailee kohtuullisen hyväksi. Sen sijaan hoitohenkilökunnan kesäsijaisia on saatu ainoastaan avosairaanhoitoon – ja sinnekin vain muutamia.

– Suun terveydenhoidossa on pulaa hammashoitajista, mutta kesäksi saadaan muutama hammaslääketieteen opiskelija sijaistamaan hammashoitajan tehtävissä. Tämä helpottaa hieman kesäksi hammashoitolan tilannetta, Lahtinen lisää.

Muihin yksiköihin sijaisia ei ole yrityksistä huolimatta saatu. Esimerkiksi lähisairaalan osastoilla ei ole Lahtisen mukaan yhtään kesäsijaista.

– Ainoa osastolle tulossa ollut sijainen perui tulonsa saatuaan paremmin palkatun työn toisaalta. Osastot onkin runsas kuukausi sitten yhdistetty hoitajapulan takia elokuulle asti, Lahtinen toteaa.

Vanhustyössä on myös tehty yksiköiden yhdistämisiä ja kesäsijaisten lisäksi yksiköistä puuttuu sijaisia pitkäaikaisista poissaoloista.

Kesän ajan toiminnot on tarkoitus turvata pääterveysasemalla ja sivupisteissä toimintojen supistuksilla ja tekemällä osaan toimintoja lyhytaikaisia sulkuja.

– U-soten yhteistoiminta-alueen asukkaat ovat oppineet hyödyntämään kaikkia alueen viittä terveysasemaa ja kesän aikana tullaa tarjoamaan normaalia enemmän aikoja muualta kuin siltä lähimmältä terveysasemalta, Lahtinen lisää.

Kesän kuormitusta lisää myös se, että U-soten alueella on Lahtisen mukaan yhä edelleen melko runsaasti koronatartuntoja.

– Tavanomaisen kiirevastaanoton lisäksi kesän yli pidetään myös erillistä infektiovastaanottoa. Se vie resursseja tavallisesta kiireettömästä hoidosta, hän toteaa.

Tyks Vakka-Suomen sairaalassa U-sotea parempi sijaistilanne

Tyks Vakka-Suomen sairaalaan on saatu kaupungin yksiköitä helpommin sijaisia. Koordinoiva ylihoitaja Riikka Maijalan mukaan tilanne elää koko ajan, mutta toistaiseksi kesää kohti edetään samalla vahvuudella kuin aiempinakin kesinä.

– Kesäsijaisten saanti sujui kaiken kaikkiaan paremmin kuin ennakoitiin, Maijala lisää.

Vakka-Suomen sairaalan laboratorioihin on tänä kesänä saatu helposti sijaisia. Osastonhoitaja Tiina Arvelan mukaan näytteenotto Vakka-Suomen sairaalan toimipisteessä sujuu sijaisten voimin kesän yli.

– Mutta etänäytteenottopisteitä eli Vehmaata, Taivassaloa ja Pyhärantaa on suljettava vuorotellen viikoksi tai kahdeksi. Niihin ei ole lähettää osaavaa henkilökuntaa, joka kykenisi yksintyöskentelyyn, Arvela lisää.

Vakka-Suomen sairaalan röntgenyksikkö toimii muuten tavallisesti, mutta joinakin päivinä röntgenlääkäri ei ole paikalla. Tämä aiheuttaa viiveitä lausuntojen saamisessa.

– Polikliinisessä toiminnassa ja fysioterapiassa on aiempien kesien tapaan määräaikaisia sulkuja, joten sijaisille ei ole tarvetta. Potilaita ei kuitenkaan ohjata erikseen Turkuun, Maijala kuvailee.

Päivystys ja ensihoito toimivat kesän ajan normaalisti. Kesälläkin on soitettava aina ensin päivystysnumeroon ja vasta sen jälkeen on lähdettävä päivystykseen.

– Vakka-Suomen sairaaloiden poliklinikoiden kohdalla rekrytointi on koko ajan hankalampaa. Tulijoita ei ole, vaikka meillä on yleensä ollut hyvä vetovoima. Kesän osalta ei ole varsinaista sijaistarvetta sulkujen vuoksi, osastonhoitaja Teija Leino kertoo.

Vakka-Suomen sairaalan laitoshuollossa sijaistilanne on kohtalainen, mutta kesälomajärjestelyitä on siitä huolimatta tehty.

– Laitoshuoltoon voi edelleenkin hakea kesätöihin. Varsinkin, jos voi tehdä lyhyitä sijaisuuksia ja voi saapua paikalle nopeastikin hälytettynä, laitoshuollon suunnittelija Maarit Jääskeläinen sanoo.

Fakta
Sosiaali- ja terveyspalveluiden kesäsulut

Vehmaan terveysaseman lääkärien ja hoitajien vastaanoton kesäsulku 18.-31.7.
Vehmaan laboratorionäytteiden otto suljettu 13.6.-26.6. ja 18.7.-31.7.
Pyhärannan terveysaseman lääkärien ja hoitajien vastaanoton kesäsulku 4.-17.7.
Pyhärannnan laboratorionäytteiden otto suljettu 4.7.-17.7. ja 8.8.-21.8.
Taivassalon laboratorio suljettu 27.6. –  3.7. ja 1.8. – 7.8.22