Kaupungin vuokrataloissa saneerataan – Kaupunki takaa miljoonien lainan

0

Uudenkaupungin kaupungin kokonaan omistama Kiinteistö Oy Uudenkaupungin vuokratalot on hankkinut viemärisaneerauksen hätäaputyönä. Pietolassa sijaitseva Männäistentie 7 kerrostalon valurautaviemärien vuodot ovat aiheuttaneet äkillisen jätevesivuotovahingon rakenteisiin.

Julkisten hankintojen Hilma-palvelussa on julkaistu ilmoitus, jonka perusteella työ ostetaan suorahankintana paikalliselta MJK Rakennus ja Saneeraus Oy:ltä arvonlisäverottomaan 218 700 euron hintaan. Yritys on toteuttanut täysin samanlaisen hätäkorjauslinjasaneerauksen samanlaisessa talossa osoitteessa Männäistentie 3.

Männäistentie 7:n korjaukset joudutaan teettämään poikkeuksellisesti huoneistokohtaisesti valmiiksi ennen kuin vesi- ja viemärijohdot voidaan liittää runkolinjoihin. Korjaukset tehdään huoneistokohtaisesti, koska väistötilojen saatavuus on ongelmallista jo aiempien talojen linjasaneerausten väistömuuttojen takia. Lisäksi korjaustavalla mahdollistetaan rakennusten muiden huoneistojen käyttö korjaustöiden ajan.

Kiinteistö Oy Uudenkaupungin Vuokratalot teettää parhaillaan kahden kerrostalohankkeen linjasaneerausta osoitteissa Tanhuakuja 6 ja 8. Kerrostalot ovat samankaltaisia kuin Männäistentien kohde.

Katja Kaartinen

Maanantain kaupunginvaltuusto päätti, että kaupunki myöntää omavelkaisen takauksen Kiinteistö Oy Uudenkaupungin vuokratalojen lainalle. Lainan määrä on 3 miljoonaa euroa ja laina-aika on 25 vuotta. Laina otetaan Kuntarahoitus Oy:ltä. Lainan takauksen vastavakuudeksi vuokrataloyhtiö luovuttaa kaupungille saman arvoiset panttikirjat. Yhtiö myös maksaa kaupungille takausprovision.

Yhtiö rahoittaa lainalla viemärisaneerauksen neljässä kerrostalossa. Samalla se uusii rakennusten vesijohdot ja asuntojen märkätilat. Kyseessä olevat Männäistentien ja Tanhuakujan kerrostalot ovat valmistuneet vuosina 1969–1970.

Kaupungin talousjohtaja Anne Takalan mukaan takaus ei aiheuta kaupungille merkittävää taloudellista riskiä, eikä se vaaranna kaupungin kykyä vastata sille laissa säädetyistä tehtävistä.

Kaupunki on käynnistänyt jo aiemmin sen omistamien vuokrataloyhtiöiden fuusion. Maanantain kaupunginvaltuusto päätti, että se hyväksyy vuokrataloyhtiöitä koskevan rakennejärjestelyn. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että Uudenkaupungin vuokrataloihin sulautetaan Käätyjärven, Sorvakon ja Kulhankarin vuokrataloyhtiöt.

Samalla valtuusto valtuutti kaupunginjohtaja Atso Vainion valmistelemaan kaupungin omistusten myyntiä Pietolankadun vuokrataloyhtiössä ja asunto-osakeyhtiö Paleninrivissä. Paleninrivin osakkeet on tarkoitus laittaa julkiseen myyntiin ja Pietolankadun osakkeet kaupunki myy yhdessä Valmet Automotiven kanssa. Samalla hänet valtuutettiin valmistelemaan asunto-osakeyhtiö Kulhankarin osakekannan ostamista Yara Suomi Oy:ltä. Oston hinta-arvio on noin 80 000 euroa.