Kaupunki nuiji ylijäämäisen tilinpäätöksen– Koronasta vähintään kolmen miljoonan kustannukset

0

Kaupungin viime vuoden tilinpäätökseen kirjattiin 3,1 miljoonan ylijäämä. Kaupungin ja liikelaitosten taseen kumulatiivinen ylijäämä nousi 17,6 miljoonaan euroon. Kaupungin talous vahvistui viime vuonna, työllisyystilanne parani, yritysten liikevaihto kasvoi ja myös muuttoliike oli positiivinen.

– Taseen ylijäämä vahvistui runsaalla kolmella miljoonalla eurolla, vaikka tilikausi suunniteltiin alun perin kaksi miljoonaa alijäämäiseksi, kaupunginjohtaja Atso Vainio totesi.

Tilinpäätöksestä puhuttaessa on huomioitava, että alkuperäisen talousarvion noin 2,5 miljoonan euron kertapoistot Pohitullin keittiön ja Viikaisten koulun purkamisesta siirtyivät tälle vuodelle ja ne heikentävät seuraavan tilinpäätöksen tulosta.Vertailukelpoinen tulosparannus oli kuitenkin 2,5 miljoonaa euroa.

– Vaikkei siirtoa olisi tehtykään, olisi tilinpäätös silti ollut plussalla, Vainio muistutti.

Kaupungin viime vuoden taloutta rasittivatmyösmuun muassa koronan takia kasvaneet terveydenhoitomenot, Viikaisten koulun purun takia tarvittavat väistötilat, Kalannin koulun väistötilojen rakentaminen sekä A-sairaalan alkuperäissuunnitelmista kasvanut remontti.

Kaupungin talousjohtaja Anne Takala totesi, että kaupungin vuosikate kattoi poistot ja lainakanta pysyi ennallaan. Hän korosti, että korona-aikana tämänkaltainen tilinpäätös oli hyvä saavutus.

Korona toi arviolta noin kolmen miljoonan euron kustannukset, mutta myös vaikeasti arvioitavia välillisiä kustannuksia ja tuottojen menetyksiä.Valtio kompensoi kunnille sekä koronasta johtuvia menojen lisäyksiä että pandemiasta aiheutuneita verotulojen menetyksiä.

– Kaupungin toimintaa myös kehitettiin viime vuonna, emme ole jääneet kiinni vanhoihin toimintatapoihin. Kaupunkiin saatiinkin paljon hankerahoitusta kehittämistoimintaan, Takala lisäsi.

Hankerahoituksella kaupunki palkkasi muun muassa yhteensä 13 opettajaa, ohjaajaa tai lastenhoitajaa. Uusien työntekijöiden avulla pienennettiin ryhmiä ja tuettiin suomi toisena kielenä -opetusta.

Maanantain kaupunginvaltuusto merkitsi tilintarkastuskertomuksen tiedokseen ja hyväksyi viime vuoden tilinpäätöksen. Myös tilivelvollisille myönnettiin vastuuvapaus.

– Viime vuoden tilinpäätöksen haukut ja kehut menevät entisen valtuuston piikkiin, joten me emme voi siitä kehuja itsellemme kerätä, totesi valtuutettu Juha Aaltonen (ps.).