Kirjastossakin saa olla hauskaa - Uusi informaatikko Elina Jalonen liputtaa fantasiakirjallisuuden puolesta

0
Vapaa-ajallaan informaatikko Elina Jalonen lukee mieluiten fantasiaa tai tietokirjoja.

Elina Jalonen on Uudenkaupungin pääkirjaston tuore informaatikko, geokätköilijä, pöytälaatikkokirjailija ja kissanomistaja. Hän on myös on suuri fantasiakirjallisuuden ystävä sekä J.R.R. Tolkienin ja Tove Janssonin ihailija.

– Arvostan heissä molemmissa sitä, kuinka taitavasti ja huolellisesti he ovat luoneet täysin todellisuudesta poikkeavan fantasiamaailman. Tolkien on piirtänyt kirjojaan varten tarkkoja karttoja ja luonut täysin uuden kielen, Jalonen kuvailee.

Janssonia Jalonen fanittaa, koska muumeista tunnettu kirjailija on myös kuvataiteilija.

– Ihailen hänen luovuuttaan ja rempseyttään. Toki tykkään muumeistakin, mutta Jansson on kokonaisuutena kiinnostava ja valovoimainen persoona. Olisi ollut upeaa tavata hänet, 32-vuotias Jalonen kertoo.

Jalonen on tuttu jo pidemmän ajan takaa monelle uusikaupunkilaiselle aktiivilukijalle. Hän on nimittäin toiminut kirjaston lasten ja nuorten osaston virkailijana jo vuodesta 2018 lähtien.

– Minulla meni hetkeksi maku nuorten fantasiakirjoihin, koska luin niitä niin paljon kirjavinkkauksia varten. Halusin työnkuvaani muutosta ja siksi hain informaatikon paikkaa. Nyt tehtäviini kuuluvat digineuvonta, mediakasvatus ja tapahtumatuotanto, Jalonen lisää.

Jalonen on syntynyt Uudessakaupungissa ja kirjoittanut täällä ylioppilaaksi. Lukion jälkeen Jalonen kävi matkailualan tutkinnon, mutta se ei tuntunut omalta. Hänestä ei koskaan pitänyt tulla kirjastoalan työntekijää, koska hän ei halunnut sekoittaa rakasta harrastusta ja työtä keskenään.

– Olin työvoimatoimiston tukemana työkokeilussa kirjastossa ja sitten tämä osoittautuikin minun jutukseni.

Hän suoritti Seinäjoen ammattikorkeakoulussa kirjastoalan tradenomin tutkinnon. Opintoihin liittyvän harjoittelun hän teki Uudessa-Seelannissa ja oli siellä New Plymouthin kaupungin pääkirjastossa töissä puolen vuoden ajan.

– Uudessa-Seelannissa kirjaston tarjoamat palvelut, lainattavat kirjat ja tapahtumat olivat saman tyyppisiä kuin täälläkin. Uudessa-Seelannissa valtio ei tue kirjastoja, vaan toimintarahat tulevat maakuntien kassasta. Eri maakuntien asukkailta perittiin kirjastokortista maksua, kun Suomessa kirjastokortin saa minkä tahansa kunnan kirjastoon, Jalonen kuvailee.

Valmistuttuaan Jalonen työskenteli pienessä Auran kirjastossa sekä suunnilleen Uuttakaupunkia vastaavassa Kankaanpään kirjastossa. Tällä hetkellä hän suorittaa kaksivuotista kirjastoalan maisteritutkintoa Tampereen yliopistossa. Fantasiakirjojen lisäksi hän tarttuu nykyään myös tietokirjoihin.

– Tällä alalla kirjoista on tullut ikään kuin kulutustavaraa, joiden äärelle ei ehdi pysähtyä, joten olen yrittänyt hakea siihen vähän muutosta. Nyt olen lukenut teoksia tähtitieteestä, huijariperijättärestä ja tulivuorista.

Uudenkaupungin pääkirjastossa on Jalosen mukaan hyvä tekemisen meininki ja kiva työporukka. Vanha puinen pääkirjasto on hänelle tärkeä paikka. Jalonen kertoo rakastavansa talon tunnelmaa ja sen kauniita puitteita.

– Onhan se kaunis rakennus, mutta nyt on tärkeää, että saamme remontissa sisäosaan modernit puitteet nykyaikaiselle kirjastotoiminnalle, koska emme ole tekemässä siitä museota.

Kunhan pääkirjaston remontti valmistuu, käynnistyy kirjaston tapahtumatuotanto jälleen täysipainoisesti.

– Suunnitelmissa on monenlaista. Luvassa saattaa olla esimerkiksi yökirjastotapahtuma, brittiläinen viikko ja pakohuonepelejä Agatha Christien henkeen. Vaikka kirjasto on sivistävä paikka, saa siellä myös pitää hauskaa.

Jatkossa kirjaston tekemää mediakasvatustyötä on tarkoitus lisätä. Jalonen aikoo opettaa nuorille esimerkiksi sen, kuinka valeuutisten tunnistaa.

– Käymme läpi sitä, mitä netissä kannattaisi varoa. Opetan nuorille myös, kuinka tulisi tehdä työhakemus ja ansioluettelo. Näitä käydään toki koulussakin läpi, mutta aiheet ovat niin tärkeitä, ettei lisäopista ole haittaa.

Myös kirjaston tarjoama digineuvonta monipuolistuu tulevien uusien tilojen myötä. Kirjastosta voi hakea apua tietokoneen käyttöön ja esimerkiksi verohallinnon verkkopalveluihin.