Kukkiva kaupunki

0

Alkukesällä Uudenkaupungin keskustassa kukkii lähes jokaisessa talon pihassa upeatuoksuinen syreeni. Kookkaat ja näyttävät syreenipensaat ovat täynnä valkoisia tai violetteja kukkia.

Pihasyreeni kasvaa luontaisena mm. Balkanin niemimaalla, mutta sen matka puutarhakasviksi alkoi jo satoja vuosia sitten.

Syreeni levisi Suomeen jo 1700-luvulla. Euroopan hoveihin ja kartanoihin rantautuneen kasvin toi tiettävästi Ruotsista Suomeen turkulainen apteekkari Johan Synnberj 1720-luvulla. Suomessakin syreeni levisin ensin kartanoiden puutarhoihin ja oli jo 1800-luvun lopulla varsin yleinen koristepensas. Helposti leviävän pensaan suosi vai kasvoi ja 1900-luvun alkupuolella syreenit koristivat jo tavallisten torppienkin pihoja.

Vallinmäki oli Uudenkaupungin ensimmäinen julkiseksi puistoksi rakennettu alue. Puiston rakentaminen alkoi vuonna 1849 ja ensimmäiset puut ja pensaat mäelle istutettiin paria vuotta myöhemmin.  Puistoon istutettiin myös syreenejä, mutta niiden kasvustoja jouduttiin harventamaan 1900-luvun alussa koska ”nuoriso vietti siveetöntä elämää syreenipensastojen katveessa”.