Mahdollisuuksia nuoren elämään

0

Onpa mukava tulla kokoukseen. Joudun taas kerran tarkastamaan tilanteen ympärilleni pälyilemällä – kyllä, edelleen olen 44 vuoden iässä yksi nuorimmista paikallaolijoista. En ole ikärasisti, mutta kirkkoneuvosto harmaantuu ja niin tekee kirkkovaltuustokin.

Näistä ensimmäinen valmistelee päätettävät asiat jälkimmäiselle ja siinä me jo monta auringonkiertoa nähneet päätämme seurakunnan lapsi- ja nuorisotyöstä. Täällähän tehdään paljon päätöksiä, jotka liittyvät huomattavasti meistä nuorempien elämään. Mahdammekohan me osata ottaa huomioon nykylasten ja -nuorten tarpeet ja toiveet? Entä nuorten aikuisten?

Mihin nyt sitten tähtään? Seurakuntavaalit ovat 20.11.2022 ja ennakkoäänestys 8.–12.11.2022. Ehdokasasettelu päättyy 15.9.2022, joten vielä on hyvää aikaa lähteä ehdokkaaksi.

Mukaan lähteminen voi jännittää, jos ei oikein tiedä, mihin on menossa. Vaaleissa läpimenneet tulevat valituksi kirkkovaltuustoon, joka on ylin seurakunnan päättävä elin. Kokouksia on puolisen tusinaa vuodessa.

Päätettävät asiat ovat mielenkiintoisia aina henkilöstöasioista itse toimintaan ja edelleen kiinteistöjen hallintaan ja varallisuuden sijoittamiseen. Todella monipuolinen mahdollisuus oppia johtamisesta ja luottamustehtävässä toimimisesta. Kirkkovaltuustosta voi tulla edelleen valituksi kirkkoneuvostoon, jolloin asioita pääsee vielä valmistelemaankin ja tutustumaan niihin syvemmin.

Nuoret eivät taida paljon enää lehtiä lukea, niin vetoan teihin nuorten vanhemmat. Ehdokkaaksi voi asettua konfirmoitu kirkon jäsen, joka täyttää 18 vuotta viimeistään 20.11.2022. Tarkat kriteerit löytyvät kätevästi seurakuntavaalien verkkosivuilta.

Miksi nuoren aikuisen sitten kannattaa lähteä ehdokkaaksi? Edellä esittämäni ilmaisen elämänkoulun lisäksi läpimennyt ehdokas saa arvokkaan merkinnän ansioluetteloonsa. Ennen kaikkea pääsee vaikuttamaan niihin seurakunnan tarjoamiin palveluihin, joita itsekin kuluttaa.

Kun lähdimme perheenä lähetystyöhön, niin minulle sanottiin, että saat itseesi negatiivisen kristityn leiman. Koskaan en ole ollut niin kiinnostava puhuja eri tahoilla kuin kirkon palveluksessa ollessani. Nuorella aikuisella on näissä vaaleissa siis vain voitettavaa.

Upea oppimismatka ja varma läpimeno, kun valjastat sosiaalisen median ja kaikki kaverisi aina 16 vuotta täyttäneistä äänioikeutetuista alkaen. Nuori aikuinen – Lämpimästi tervetuloa ehdokkaaksi, niin saadaan harmautta taitettua ja nuorta luovuutta päätöksentekoon.

Timo Räsänen

Kirkkoneuvoston ja -valtuuston jäsen