Mobiilisovelluksella kartoitetaan kaupungin pyöräteiden kuntoa

0
Puiden juuret aiheuttavat suunnittelija Henriikka Lohtajan mukaan hankalia vaurioita pyöräteillä. Crowdsorsa-sovelluksen avulla pyöräteiden ongelmakohtia voidaan kartoittaa ympäri kaupunkia.

Uudessakaupungissa tehdään heinäkuussa pyöräväylien päällysteen kuntokartoitustyöt hyödyntäen mobiilisovellusta. Tamperelaisen start up -yrityksen Crowdsorsa-sovelluksen avulla kaupunkilaiset pyöräilevät väyliä pitkin kuvaten päällysteitä ja ympäröiviä rakenteita älypuhelimellaan.

Kuntokartoitus tehdään osana Uudenkaupungin kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelmaa, jonka tavoitteena on kasvattaa omin lihasvoimin tehtyjen arkimatkojen määrää. Ohjelman päätavoitteena infrastruktuurin osalta on toimiva ja viihtyisä liikkumisympäristö ympäri vuoden.

– Tällä tavalla saamme kattavan kuvan meidän pyöräteiden kunnosta. Yksinkertaisuudessaan tässä on kyse tiedon keräämisestä ja muokkaamista hyötykäyttöön, suunnittelija Henriikka Lohtaja tiivistää.

Crowdsorsa-sovelluksessa on kyse datankeruun joukkoistamisesta. Sovelluksessa käyttäjät tulevat näkemään kartalla Ugin pyörätiet, joihin ilmestyy virtuaalisia marjoja sekä hedelmiä ja niitä kerätään nauhoittamalla tiestä videota. Objektit ovat käytännössä kaikki rahoja, joiden arvo vaihtelee senteistä euroihin. Käyttäjä siis kerryttää rahapottiaan sitä mukaan, kuin hän pyöräilee teitä.

Kerätyt objektit katoavat reaaliajassa kaikkien käyttäjien näytöltä. Tällöin pyöräilijät saavat tiedon siitä, mikä paikka on jo kuvattu.

– Crowdsorsassa videokuva analysoi vauriot suoraan Vaisalan tarjoamaan karttakäyttöliittymään. Sovellus pystyy luokittelemaan lähes toistakymmentä erilaista vauriotyyppiä, Lohtaja kertoo.

Projektissa on mukana kaupungin pyörätiet aina Karhuluotoon sekä Kalantiin saakka. Yhteensä teitä on noin 75 kilometrin verran. Lohtajan mukaan kaupungin pyörätiet ovat yleisesti melko hyvässä kunnossa, mutta huonokuntoisiakin osuuksia löytyy teiltä paljon.

– On paljon yksittäisiä kohteita, joissa on rakenteellisia vaurioita syvällä maassa. Ongelmakohtia ovat myös puiden juuret. Ne ovat hankalia, koska juurikohdat pahenevat vuosi vuodelta eikä niiden korjaaminen onnistu helposti, Lohtaja toteaa.

Crowdsorsa on kustannustehokas tapa hoitaa kuntokartoitus. Sovellus luokittelee kohteet vauriotyypin mukaan ja tuottaa aineistosta havainnollisen karttaesityksen paikkatietoon koodattuna.

– Näin pystymme keskittämään korjaustoimet tarkasti ja muodostamaan prioriteettilistauksen tuleville vuosille.

Vastaavanlaisia kartoitustöitä on järjestetty Crowdsorsa-sovelluksen kautta monissa eri kaupungeissa, mutta myös Ruotsissa sekä Isossa-Britanniassa. Uudessakaupungissa toivotaan erityisesti nuoria mukaan kartoitustöihin kilpailun avulla.

Monessa paikassa erilaiset tempaukset ovat olleet yksilökisoja, mutta Ugissa kisa käydään joukkueina.

– Joukkueita on mukana jo lähes täysi määrä. Erityisesti seurat ja yhdistykset ovat lähteneet innolla mukaan, Lohtaja kehaisee.

Kilpailu järjestetään heinäkuun puolessa välissä. Lohtaja kertoo, että tarkempia lisätietoja kilpailusta tullaan kertomaan lähempänä ajankohtaa.

– Nuorisopalveluihin voivat nuoret olla edelleen yhteydessä perjantain puolen päivään saakka, mikäli kilpailu kiinnostaa, Lohtaja muistuttaa.