Myöhäinen herääminen

0

EU:n johtajat Saksa ja Ranska, tai Ranska ja Saksa, miten vain, ovat jarruttaneet Ukrainan avustusta. Molempien maiden johtajat ovat olleet puhelinyhteydessä Putiniin kuulemma ”sata tuntia”. Ajatuksena heillä on ollut, että jos Ukraina luhistuu, sen avustaminen on turhaa.

Kansainvälinen politiikka on raakaa.

Onko julkinen paine vaikuttanut siihen, että Saksa ja Ranska ovat nyt muuttaneet kantansa ja ovat nyt luvanneet avustaa Ukrainaa täysillä. Jonkinlaiseksi korvaukseksi nykytilanteessa esitetään Ukrainalle EU-statusta. Onko kysymyksessä huonon omantunnon paikkaaminen? Mutta hyvä asia on se, että on tajuttu Euroopan tämän hetken todellisuus.

Energiapolitiikka on Euroopassa sekaisin. Saksassa pitäisi ottaa nyt tilapäisesti omat hiilivarat käyttöön, eikä Suomessakaan esimerkiksi Inkoon hiilivoimalan alasajo ole kriisejä ajatellen ollut asiallista.

Ukrainan auttamisessa on nyt kysymys Euroopan tulevaisuudesta.

Kauno Pietilä

Kalanti