Öljykriisistä on jo kokemusta

0

Kuulun siihen sukupolveen, joka muistaa vuoden 1973 öljykriisin – hämärästi tosin. Lapsen maailmaa ei energiapula juurikaan hetkauttanut. Sen kuitenkin muistan, että meitä komennettiin jatkuvasti sammuttamaan valot perässämme ja iltaisin ulkona oli jännän pimeää, kun katuvaloista osa oli pimeänä.

Öljykriisi kuitenkin näkyi ihmisten arjessa ja energian säästötalkoisiin kansaa ohjattiin erilaisten määräysten ja kieltojen avulla. Maanteille määrättiin 80 kilometrin kattonopeus, asuntojen ja toimistojen korkeimmaksi sallituksi lämpötilaksi määrättiin 20 astetta. Liikkeiden valomainokset kiellettiin kokonaan ja näyteikkunavalaistuskin oli sammutettava silloin kun liikkeen ovet suljettiin asiakkailta. Moottoriteiltä sammutettiin valaistus kokonaan. Autourheilu ja harrasteilmailu kiellettiin. Uima-altaissa sai olla vain kylmää vettä.

Kriisin taustat olivat poliittiset, öljykriisi oli seurausta Syyrian ja Egyptin sekä Israelin välisestä sodasta sekä dollarin arvon heikkenemisestä, joka oli syönyt OPECin jäsenvaltioiden öljytuloja. Israelin tukijoita painostaakseen arabimaat nostivat öljyn hinnan nelinkertaiseksi ja estivät sen viennin länsimaihin.

Jälleen olemme tilanteessa, missä energian hinta on noussut ja noussee arvaamattomasti. Venäjän helmikuussa aloittama hyökkäyssota Ukrainaan on synnyttänyt tilanteen, missä Venäjältä tuodusta energiasta pyritään eroon pikavauhtia. Se, millainen energiakriisi meillä on edessä tulevana talvena, jää nähtäväksi.

Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva on kuitenkin jo nyt koonnut listan energiansäästötoimista, joilla kotitaloudet voivat vähentää Venäjän tuontienergiasta irtautumisesta aiheutuvia riskejä ja samalla pienentämään asumisen ja liikkumisen kustannuksia.

Motiva neuvoo, että viimeistään nyt pientalossa asuvan kannattaa opetella lämmitys- ja ilmanvaihtolaitteiden käyttö-, huolto- ja säätötoimet energiatehokkuuden varmistamiseksi. Myös taloyhtiöissä on hyvä opastaa asukkaita energiaa säästäviin asumistottumuksiin.

Motivan listalla on myös mm. huonelämpötilojen alentaminen, sähkösaunan ja kuuman veden säästeliäs käyttö, yksityisautoilun vähentäminen ja taloudellisen ajotavan opettelu.

Yksi ihminen ei pysty arjessaan tekemään kovinkaan mittavia energiansäätötoimia, mutta kun säätötalkoisiin osallistuu samaan aikaan vaikka puoli miljoona suomalaista niin sillä on jo merkitystä.

Maija Ala-Jääski

toimittaja