Pääkirjaston remontti etenee – Töiden pitäisi valmistua syksyksi 2023

0
Pääkirjaston remontti etenee jälleen. Seuraavaksi sisätilat puretaan hirsiseinään saakka.

Pääkirjaston remontin suunnittelu alkoi vuonna 2020. Rakenteita avattiin ja purettiin, jotta kirjaston sisäilmaongelmien aiheuttaja selviäisi. Nyt pääkirjaston remontti on jälleen etenemässä ja valmista pitäisi tulla alkusyksystä 2023. Seuraavaksi kirjaston sisätilat puretaan niin, että jäljelle jäävät kantavat rakenteet, katto, ikkunat ja ovet.

– Aiemmassa urakassa vanhasta kirjastorakennuksesta purettiin tekniikkaa ja lattioista poistettiin linoleum-matot, tasoitteet ja lakat. Yritimme saada puisiin lattialankkuihin imeytyneet epäpuhtaudet pois lämmittämällä, tuulettamalla ja kostuttamalla, mutta lopulta totesimme, että on järkevintä poistaa lattiat ja eristeet ja tehdä uudet tilalle, Uudenkaupungin kaupunginarkkitehti Leena Arvela-Hellén kertoo.

Maanantaina kokoontunut kaupungin tekninen lautakunta valitsi kirjaston sisäpuolisen purkutöiden toteuttajan. Halvimman tarjouksen jätti Asbestmen Oy, jonka tekemänä purkutöiden hinta ilman arvonlisäveroa on 114 580 euroa. Kaupunginhallituksen seuraavassa kokouksessa pyydetään lupaa hankkeen toteuttamiselle.

– Purkutyöt käynnistyvät kesäkuussa ja ne valmistuvat marraskuussa. Seuraava vaihe kilpailutetaan syksyllä ja sen jälkeen aloitetaan kirjaston sisätilojen rakentaminen. Vanha kirjasto on täysin remontoitu ja käytössä todennäköisesti syksyllä 2023, Arvela-Hellén lisää.

Kaupungin tekninen johtaja Jari Nikkari sanoo, että arvoituksena on vielä esimerkiksi kirjastorakennuksen viemäreiden kunto. Se nähdään tarkemmin siinä vaiheessa, kun lattiat on purettu.

– Haitta-ainekartoitukset ja asbestipurut on joka tapauksessa jo tehty, joten niiden suunnasta ei ole tulossa yllätyksiä. Remontin suunnittelu on kestänyt pitkään, mutta koko ajan työ on edistynyt, Nikkari lisää.

Kirjastorakennus on tehty neljässä vaiheessa ja joka aikakauden tunnelmaa ja tyyliä on tarkoitus kunnioittaa peruskorjauksessa. Vanhat kaakeliuunit ja kattokoristeet säilyvät sekä 60 neliöisten luokkahuoneiden koko. Väliseiniä ei pureta tai siirretä. Rakennuksen ulkopuoleen ei kajota.

– Remontissa palautetaan sisätiloihin 1800-luvun ja 1900-lukujen arvokasta ilmettä. Neljän vaiheen aikajana näkyy jatkossa sisätiloissa materiaali- ja värivalintoina, Arvela-Hellén suunnittelee.

Kirjaston hyllyt soveltuvat jatkossa vanhan ajan tunnelmaan, joten entisenlaisia valkoisia lastulevyhyllyjä ei ole luvassa.

– Kirjaston remontin kanssa samaan aikaan etenee myös Rauhanpuiston kunnostus ja kirjastorakennuksen salaojitus. Nämä työt käynnistyvät syksyllä, Arvela-Hellén lisää.

Fakta
Pääkirjasto

Rakennus tyhjennettiin remontin alta kesällä 2020.
Rakennus on kooltaan runsaat 1 100 neliömetriä.
Peruskorjauksen on varattu 1,2 miljoonaa euroa.
Kalustuksille on varattu oma raha.
Kirjastorakennus on alun perin tehty kouluksi.
Sen vanhin osa on valmistunut 1854.
Rakennusta on laajennettu 1886, 1895 ja 1901.
Rakennus on ollut kirjastokäytössä vuodesta 1957.
Edellinen laaja peruskorjaus tehty sisätiloihin 1981–1983.

Peruskorjatussa kirjastossa toimintojen paikat muuttuvat

Peruskorjattuun pääkirjastoon on tulossa aiempaa enemmän palveluita. Kirjastoon on suunniteltu uutena omatoiminen lehtisalialue ja varattujen kirjojen noutohylly, jotka toimivat kirjastokortilla aukioloaikojen ulkopuolellakin.

– Odotamme kovasti, että pääsemme uusittuihin tiloihin. Toisaalta olemme tottuneet toimimaan ja työskentelemään Rauhankadulla väistötiloissa, mutta kirjaston väellä on jo kova palo järjestää laajempaa toimintaa pääkirjastorakennuksen suuremmissa tiloissa, Uudenkaupungin kirjastotoimenjohtaja Salla Mäkinen kertoo.

Peruskorjauksessa kirjaston sisätilojen palvelut vaihtavat paikkaansa. Aikuisten osasto tulee jatkossa sinne, missä aiemmin oli lastenosasto eli Kaupunginlahden puoleiseen päähän rakennusta. Keskelle rakennusta eli entiseen aikuisten kaunokirjallisuuden tilaan tulee jatkossa tietokirjallisuus. Lasten ja nuorten osastot siirtyvät rakennuksen Alisenkadun puoleiseen päähän.

– Kirjastoon tulee myös toinen lainausautomaatti sekä yksi uusi uloskäynti asiakkaiden käyttöön, Mäkinen lisää.

Kirjaston sisätilojen sävymaailmaa tai pintamateriaaleja ei ole vielä valittu ja kirjahyllyistäkin on laskettu vasta hyllymetrien määrät.

– Sisustusta emme siis ole vielä sen tarkemmin miettineet, vaan olemme menneet toiminnallisuus edellä, Mäkinen toteaa.

Kirjaston muutto väistötiloista peruskorjattuun puutaloon on edessä todennäköisesti loppukesästä 2023. Muuttoon varataan pari kuukautta aikaa, mutta kirjastotoiminta ei keskeydy.

– Kalannin kirjasto palvelee silloinkin normaalisti ja kaupungin keskustaan järjestämme varatun aineiston noudon todennäköisesti torille kirjastoautoon, Mäkinen kuvailee.