Pakkahuoneen torin peitti keltainen lippalakkimeri

0
Aurinko päätti tulla esiin, kun lapset olivat saaneet lippalakit päähänsä.

”Syön sata jätskiä!”, kuuluu huudahdus lapsimerestä, kun varhaiskasvatuksen johtaja Annina Kiiveri pyytää alkupuheessaan lapsia miettimään kesälle yhden toiveen.

Ulkopaikkakuntalaisille mahdollisesti vieras ja tuntematon eputus on järjestetty Uudessakaupungissa jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Perinteeksi muodostunut eputus keräsi tiistaina sankan joukon esikoulunsa päättäviä yhteen.

Koronaviruspandemian vuoksi tapahtumaa on kahtena viimeisenä vuonna vietetty päiväkodeissa pienellä porukalla, joten juhlatunnelma oli käsin kosketeltava. Eputustilaisuus ja siellä päähän pistettävä keltainen Eppu-lippis symboloivat suurta muutosta lapsille, jotka siirtyvät esikoulusta peruskoulutielle, sekä tietysti myös heidän perheilleen.

– On pienen kaupungin etuja saada kaikki eskarilaiset samaan paikkaan, kertoo varhaiskasvatuksen opettaja Pirjo Korpela .

Tunnelma torilla on odottavan jännittynyt ja tummat pilvet sekä pieni tihkusade mietityttävät. Alusta asti tapahtumassa mukana olleen Pirjo Korpelan mukaan harvemmin on sade osunut eputustilaisuuteen, ja siinä hän on tänäänkin oikeassa.

Kun alkupuheet on pidetty ja lakit painettu päähän, tummat pilvet väistyvät ja aurinko tulee esiin, saaden keltaiset lippalakit loistamaan vieläkin kirkkaammin.

Yhteislaulujen aikana aurinko lämmittääkin jo mukavasti ja jännityksestä ei ole enää tietoakaan. Lapset osaavat hienosti yhteislaulut Jos sun lysti on , Aakkoslaulun sekä Voimistelutanssin .

Perinteeseen pienen muutoksen tekee tänä vuonna ilmapallojen tilalle tulleet saippuakuplat. Pirjo Korpelan mukaan ilmapallojakin löytyy nykyisin biohajoavia, mutta saippuakuplat valittiin siitä huolimatta, sillä ympäristöystävällisyyttä on mietitty jo aiempina vuosina. Pirjo on varma, että tapahtumasta tulee onnistunut ilman ilmapallojakin.

Tapahtuman liikuttavin osuus alkaa, kun bändi aloittaa kappaleen ” Tuulien teitä ”. Samalla hetkellä saippuakuplakone pärähtää käyntiin. Lapset ovat iloisia ja juoksevat kiljuen saippuakuplien perässä ja vanhempien silmäkulmat kostuvat liikutuksesta.

Vuoden 2022 tuore ”Eppu” Helmi kertoo jännittäneensä aluksi, mutta tapahtuman jälkeen fiilis on hyvä. Helmin hyvä ystävä Mnar komppaa vieressä.

– Alkuun jännitti, mutta oli kivaa, kun kaikki lauloivat yhdessä, Mnar sanoo.

Helmi siirtyy kesän jälkeen Hakametsän kouluun ensimmäiselle luokalle, mutta hänellä on myös suunnitelmia tulevalle kesälle.

– Aion kesällä syödä jätskiä ja kiipeillä puissa, Helmi nauraa.

Eläinrakas Helmi toivoo kesällä myös pääsevänsä Korkeasaareen ja huvipuistoihin. Koulutien aloittamisessa häntä auttavat mami ja pappa, sillä Helmi kertoo tekevänsä koulun jälkeen läksyt heidän luonaan.

Tilaisuuden jälkeen monet lapset, Helmi mukaan lukien, suuntaavat vielä keltaiset lippikset viuhuen jäätelölle. Sadekin alkaa taas hiljalleen, kun suurin osa tekee jo lähtöä. Auringonpaiste ajoittui tapahtuman yli täydellisesti, lieneekö sattumaa, mutta sääkin on eputuksen puolella.

Sanni Artiola