Perinneveneet kisasivat Kustavissa

0
Sonja-vene on palvellut sukupolvien ajan.

Kustavin talonpoikaispurjehtijat järjestivät Kustavissa Peterzensin rannassa sunnuntaina Juhannusregatta-purjehduskilpailun, johon osallistuvat veneet ovat perinteisiä limisaumaveneitä. Limisaumavene on pohjoismainen, Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon viime talvena päässyt vene- ja veneenrakennustyyli. 

Rymättylän entinen kirkkoherra Ilkka Pärssinen on harrastanut puuveneitä 2000-luvun alusta saakka. 

– 2000 -luvun alkupuolella ”hulluus” iski, Pärssinen kertoo puuveneharrastuksen alusta.

Vene, jolla Pärssinen on tänään liikkeellä, on jo talvisodan aikana palvellut 82-vuotias limisaumavene, Inkeri.

– Vene on minua kaksi vuotta vanhempi. Löysin sen vuonna 2004, yhdestä ladosta, hylättynä, Pärssinen kertoo.

Pärssinen kunnosti veneen nykyiseen loistoonsa. Vene onkin aiemmin voittanut Kustavissa Volter Kilpi-kisassa aitouskilpailun. 

Purjehtijat eivät purjehdi yksin, vaan veneen ohjaamiseen tarvitaan ainakin kaksi purjehtijaa. Pärssisen kanssa Inkeriä ohjaa eläkkeellä oleva merimies Jussi Kokkonen

– Toinen on kippari, toinen kasti, Kokkonen selittää työnjaosta.

Perinneveneily vetää puoleensa eri sukupolvia. Sonja-veneellä matkustavat Mikko ja Mia Erikkilä , lastensa Fannin ja Onnin kanssa. Juha ja Kirsti Erikkilä puolestaan katsovat laiturilta lasten ja lastenlasten menoa. Kolme sukupolvea saman harrastuksen parissa.

– Tämä on oikeastaan isän vene, Mikko Erikkilä kertoo.

– Olemme tulleet siihen lopputulokseen, että ollaan niin kömpelöitä, että parempi antaa nuorempien kokeilla, Juha Erikkilä hymähtää.

Juha Erikkilä on Kustavin talonpoikaispurjehtijoiden sihteeri. Hän seuraa kisoja tällä kertaa maalta käsin. Erikkilä julisti kisan alkaneeksi kello 15, jolloin kisaajat lähtivät kiertämään Isoluodon saarta. Kukin sai valita, kumpaa kautta lähti saarta kiertämään. Palkintona oli Katriina Karikosken maalaamat, perinneveneaiheiset taulut.

Perinneveneilyssä kiinnostaa historia, merenkäynti ja yhteisöllisyys. Voittoa tavoittelemattoman yhdistyksen ensimmäiset kilpailut järjestettiin vuonna 1999.

Juhannusregatta ei ollut tämän vuoden ainoa perinnevenekilpailu, vaan lisää on tiedossa. Talonpoikaispurjehtijat järjestävät lukuisia tapahtumia harrastuksen ja perinteen ylläpitämiseksi. Tarjolla on myös leirejä sekä aloittelijoille, että hieman kokeneemmillekin. 

– Yritetään kasvattaa uusi perinneveneilijöiden joukko, Juha Erikkilä kertoo.