Pyhämaan vedensaanti vaarassa juhannuksena– Paljut ja saunan padat kannattaa täyttää jo ennen aattoa

0
Pyhämaan keskustaan ja Kettelin alueelle ennustetaan jälleen juhannukseksi vedenpaineongelmia. Ennakoimalla ja täyttämällä esimerkiksi paljut ja saunan padat etukäteen voi tasata vedenkulutusta.

Pyhämaan keskustan ja Kettelin alueen asukkaiden ja mökkeilijöiden on varauduttava jälleen juhannuksena kasvavan vedenkulutuksen tuomiin haasteisiin. Uudenkaupungin veden vesihuoltopäällikkö Kim Westerholmin mukaan kyseisten alueiden vedenkulutus kasvaa juhannuksena moninkertaiseksi normaaliin kesäviikonloppuun verrattuna.

– Verkostoa ei ole mitoitettu näin suureen kulutukseen eli nyt alueella asuvien kannattaisi huolehtia saunavesien kantamisesta ja paljujen täytöistä jo hyvissä ajoin ennen juhannusta. Tällä vältytään siltä, että paine laskee olemattomaksi, kun kaikki avaavat hanansa samaan aikaan, Westerholm summaa.

Westerholm siis kannustaa käyttämään vettä pitkin viikkoa ja ajattelemaan toiminnallaan myös muita vedenkäyttäjiä.

– Muilta alueilta olemme vastaavat ongelmat jo ratkaisseet, mutta Pyhämaan ja Pyhärannan suunta aiheuttaa yhä huolta. Jos kulutusta ei onnistuta tasaamaan, niin korkeimmilta paikoilta loppuu vesi, kun paine katoaa verkosta, Westerholm lisää.

Vesijohtoverkostoa ei ole Westerholmin mukaan järkeä rakentaa kulutushuippujen vaatimalle tasolle.

– Silloin vesi seisoisi putkistossa normaaliaikoina ja veden laatu huononisi. Normaaliaikoina Pyhämaan verkostoa huuhdellaan, jotta vesi ei jäisi seisomaan verkostoon, hän toteaa.

Vastaavanlainen ongelma oli aiemmin Taivassalon ja Kustavin asukkailla tai mökkiläisillä, mutta Pinipajuun tehty alavesisäiliö ratkaisi ongelman.

– Juhannus on ainoa ongelmahetki Pyhämaan vedenkulutuksessa. Sama ongelma koskee myös saariston vesiosuuskuntia, mutta niiden verkostosta ja veden riittävyydestä vastaavat osuuskunnat itse, hän summaa.