Saaren tarina jatkuu

0
Ykspetäjäisen saari ja saaren koillisreunalla oleva Lukasluoto.

– Tämä saari on kotini ja sydämeni, tunnusti Menni Heikkinen katsellessaan Ykspetäjäisen saaren paljaita rantakallioita ja ympärillä auringossa kimmeltävää merta.

Lapsuudestaan asti kesät Ykspetäjäisessä viettänyt Menni Heikkinen luo nyt uusia saarimuistoja yhdessä aviomiehensä Jouni Heikkisen ja heidän vuoden ikäisen Lukas -pojan kanssa.

– Toivon, että saaresta tulee Lukakselle yhtä rakas kuin mitä se on meille niin että hän aikuisena haluaa jatkaa saaren tarinaa, lisäsi Heikkinen.

Pienellä miehellä on kuitenkin jo nyt harvinainen side Ykspetäjäisen saareen. Hänet on kastettu saaressa, ikivanhan männyn suojaan meren äärelle rakennetussa ulkoilmakirkossa.

– Olin vuosia sitten rakentanut paikan lähinnä itselleni hiljentymistä varten. Nyt sillä on entistä syvempi hengellinen merkitys, mietti Paattisten seurakunnassa seurakuntapastorina työskentelevä Menni Heikkinen.

Heikkiset ovat myös nimenneet Ykspetäjäisen saareen kuuluvan pienen luodon Lukasluodoksi.

– Erityisesti lapsena kyseinen luoto oli meidän retkipaikka, jonne soudettiin kiikkerällä Mutku-veneellä. Lukas tulee varmasti aikanaan löytämään luodolta omat seikkailunsa, hymyili Menni Heikkinen.

Ykspetäjäisen päämökki on rakennettu jo 1950-luvulla.

– Tuolloin saaren omistaja Kustaa Salonen vuokrasi saaren Varpeille ja he rakensivat saareen tämän keittiön ja yhden huoneen käsittävän mökin. Isovanhempani Kalle ja Eeva Uusitalo muuttivat Uuteenkaupunkiin neljän lapsensa kanssa 1960-luvulla ja mökki oli heidän ensimmäinen kotinsa ennen kuin perhe löysi vakituisen asunnon kaupungista. Perin saaren ja mökin papaltani vuonna 2008, kertoi Menni Heikkinen.

Heikkisille mökin ”punaisen maton paikka” on ehdottomasti rantasaunan lauteilla.

– Voi saunoa tuntikausia. Nauttia puukiukaan leppeistä löylyistä, käydä välillä pulahtamassa mereen ja tuijotella saunan ikkunasta aukeavaa merimaisemaa, paljasti Menni Heikkinen.

– Saunomiseen liittyy myös jotain henkistä ja jopa hengellistä. Olen käynyt varmasti syvimmät hengelliset keskusteluni saunan lauteilla, lisäsi Menni.

Saaren saunaan liittyy myös erikoinen tositarina. Kun Menni Heikkisen isovanhemmat tulivat saarelle, oli saarella vain mökki, ei saunaa.

– Kerran pappani firma oli korjaamassa Uudenkaupungin uuden kirkon kattoa, mutta kaikille työntekijöille ei riittänyt töitä. Pappa keksi sitten rakennuttaa työmiehillä saunan mökkisaareensa. Sauna rakennettiin valmiiksi siinä kirkon pihalla ja rakennuksen mallina käytettiin viereistä työmaakoppia.

Tämä saaren ensimmäinen sauna palveli aina 2010-luvulle asti. Vuonna 2012 samalle paikalle nousi uusi saunarakennus, jossa on saunan lisäksi myös makuukamari.

Jouni Heikkinen rentoutuu saaressa saunomisen ohella myös sup-lautailemalla.

– Täältä käsin on hyvä tehdä retkiä Uudenkaupungin sisäsaaristoon tai meloa vaikka makeanveden altaalle. Laudan päältä näkee ja kokee saariston aivan uudella tavalla veneilyyn verrattuna.

Mökin sijainti saaressa aiheuttaa toki omat haasteensa.

– Tekemistä täällä riittää, mutta meille tällainen perinteinen ja kiireetön mökkeily sopii. Emme kaipaa hienouksia tai kalliita huvituksia. Viime kesänä asensimme saareen aurinkosähköt, mutta sekin teimme lähinnä asiakkaita ajatellen, kertoi Jouni Heikkinen.

Asiakkailla Jouni Heikkinen tarkoittaa mökin vuokraajia. He päättivät viime keväänä kokeilla mökin vuokraamista airbnb -tyyliin ja vastaanotto oli erittäin innostunut. Näin perheelle jäi enemmän aikaa toiselle rakkaalle harrastukselle, eli veneilylle.

– Ajattelen myös, että koska minulla on ollut etuoikeus periä jotain näin ainutlaatuista, niin miksi en jakaisi tätä iloa muille ihmisille. Omasta hyvästä jakaminen kuuluu kristittynä olemiseen, Menni Heikkinen lisäsi.

Saaren vuokraus jatkuu tänä kesänä, mutta saaressa tulee tapahtumaan myös muuta.

– Järjestän ystävieni kanssa muutamia ohjelmallisia retriittejä, joissa keskitytään hyvinvointiin. Osassa retriiteistä on myös hengellistä ohjelmaa ja mahdollisuus kahdenkeskisiin keskusteluihin kanssani, vaikka luonnon siimeksessä tai saunan lauteilla. Jokainen osallistuja saa itse valita mihin ohjelmaosioihin ottaa osaa.

– Lisäksi suunnitelmissa on pitää saaristoiltoja nuotion ääressä ja vastaavia, muutaman tunnin mittaisia tapahtumia. Kaikessa on keskiössä saari ja sen ainutlaatuinen tunnelma, kuvaili Menni Heikkinen.

Lisätietoja saaren kesästä löytyy Ykspetäjäisen omilta nettisivuilta.

Jouni ja Menni Heikkisellä on paljon muitakin suunnitelmia saaren suhteen. Tänä vuonna saareen tehdään yksi vierasmaja. Joskus myöhemmin vuorossa on mahdollisesti palju, huvimaja sekä suurempi mökki.

– Sitä on mukava haaveilla kaikenlaista, mutta näinkin on ihan hyvä, tuumivat Menni ja Jouni Heikkinen.