Sakunkulma on huolehtinut ikäihmisten hyvinvoinnista 30 vuotta

0

Sakunkulmassa kiteytyy jotakin, joka on tässä meidän kotikaupungissamme hyvää ja meille rakasta. Meillä on rakennettu kaupunkia yhteisin voimin. Monesti se on toteutettu lahjoitusvaroin kuten teki laivanvarustaja Zachariassenin suku, joka luovutti Sakunkulman rakennukset kaupungille eläköityneiden merimiestensä loppuiän kodiksi vuonna 1938.

Talo itsessään edustaa sitä arvokasta ja kaunista puutalokantaa, joka periytyy 1800-luvulta ja yhtenäisyydessään lumoaa sekä asukkaitaan että matkailijoita. Näissä taloissa on hyvä elää ja asua, eivätkä ne ole lähelläkään käyttöikänsä päätä kunhan perusasioista pidetään huolta.

Entisajan merimiesten lähes viimeisenkin poistuttua keskuudestamme rakennusta kyllä uhkasivat jo muutoksen tuulet 90-luvun taitteessa, mutta aktiivisten kaupunkilaisten muistutus lahjakirjan sisältämästä velvoitteesta säilyttää talo loppuun asti varustamolta eläköityneiden merimiesten ja ikäihmisten käytössä sai päättäjien mielet onneksi muuttumaan. Tällä viikolla talossa juhlittiinkin Sakunkulman 30-vuotispäivää.

Sen mitä Sakunkulma tänä päivänä on, tekevät kuitenkin ihmiset. Kiitos teille, kaikki Sakunkulman nykyiset ja entiset työntekijät. Tunnelman tekevät myös kaikki Sakunkulman lukemattomat käyttäjät – kerhot, kaupungin eläkeläisyhdistykset, joita kaikkia neljää sekä omaishoitajia me Vanhusneuvoston jäsenet edustamme, äänilehden lukijat ja monet muut yhdistykset, jotka saavat kokoontua Sakunkulmassa.

Ja sitten kaikki tavalliset kaupunkilaiset, jotka eläkeläisinä voimme osallistua Sakunkulman toimintaan. Voimme syödä lounasta, juoda kahvia, pelata bingoa, harrastaa ja kohentaa kuntoa ja tasapainoa – sekä henkistä että fyysistä.

Kiitos kuuluu myös kaupungille, joka tämän kaiken mahdollistaa. Se edustaa sellaista palvelua ikäihmisten hyväksi, jota aivan kaikissa kunnissa ei ole. Kynnys Sakunkulmaan on matala, ja katto korkealla.

Tulevaisuutta on vaikea ennustaa, kuten viime vuodet ovat osoittaneet. Ensin meidät yllätti korona ja sen mukanaan tuoma tietämättömyys, ja ahdistus ennentuntemattoman viruksen aiheuttamasta kaaoksesta. Sitten tuli sota keskelle Eurooppaa aivan naapuriin, ja luottamus ihmisyyteen kärsi kovan kolauksen.

Mutta samalla on vahvistunut ymmärryksemme sosiaalisten kontaktien ja inhimillisen läsnäolon tarpeesta, jotka pitkän päälle ovat osoittautuneet riskinoton arvoisiksi asioiksi. Näitä tehtäviä Sakunkulma on ikäihmisten hyväksi hoitanut, ja toivottavasti saa hoitaa myös pitkälle tulevaisuuteen, vaikka emme sinne asti näekään. Sydämelliset onnittelut ja kiitokset, 30-vuotias Sakunkulma!

Uudenkaupungin vanhusneuvoston puolesta

Marketta Suoja-Sjöblom pj.