Sakunkulman päiväkeskus edusti uutta ajattelua

0
Päiväkoti Tiitiäisen lapset esiintyivät Sakunkulman päiväkeskuksen synttäreillä.

Ikäihmisille suunnattu päiväkeskustoiminta alkoi Uudessakaupungissa 30 vuotta sitten. Merkkipäivää juhlistettiin Sakunkulman pihamaalla monin tavoin aurinkoisissa tunnelmissa.

– Kaikki alkoi jo vuonna 1989, kun kaupungissa tehtiin todennäköisesti sen historian ensimmäinen vanhustyön kehittämissuunnitelma. Osana tätä suunnitelmaa tehtiin kysely ikäihmisten parissa heidän omista toiveistaan. Kyselystä ilmeni, että ikäihmiset toivoivat kaupunkiin yhteistä kokoontumistilaa, missä olisi mahdollista harrastaa ja tavata muita saman ikäisiä ihmisiä. Paikka olisi ikään kuin ikäihmisten nuorisotalo, kertoi päiväkeskuksen ensimmäinen toiminnanohjaaja Pirjo Rakkolainen.

Paikan toivottiin toimivan hyvin matalalla kynnyksellä ja niin, että sieltä olisi mahdollista saada myös asumisen tukipalveluja, eli olisi mahdollisuus pesettää pyykit, käydä saunassa ja mahdollisesti myös ruokailla.

– Tämä kyselyn tulos oli siis pohja koko päiväkeskustoiminnalle. Tavoitteena oli alusta alkaen tarjota kokonaisvaltaista kuntoutusta ja virkistystä arkeen kaikille kotona asuville ikääntyneille, tiivisti Rakkolainen.

Sakunkulman päiväkeskus edusti tuolloin 30 vuotta sitten maassamme uudenlaista toimintamallia ja päiväkeskuksessa kävikin lukuisia vierailuryhmiä muista kunnista ja kaupungeista. Ihastusta herätti myös Sakunkulman miljöö, päiväkeskus on alusta alkaen toiminut urkutehtailija Jens Zachariassenin nimeä kantavassa upeassa vanhassa puutalossa.

Päiväkeskus on myöhemminkin toiminut monessa asiassa edelläkävijänä.

– Ystäväpalvelu kaupungissa alkoi Sakunkulman asukkaiden ajatuksesta, samoin kutsutaksitoiminta. Me olimme myös ensimmäisiä joiden toimintaan kuului ikäihmisten digiopastus, luetteli Pirjo Rakkolainen.

Sakunkulman päiväkeskuksella on yhä tärkeä rooli kaupungin ikäihmisille suunnatussa palvelukokonaisuudessa.

– Päiväkeskustoiminta tukee kotona asuvien ikäihmisten hyvinvointia ja toimintakykyä. Tärkeää on myös keskuksen yhteisöllisyys ja toiminnan sosiaalisuus mikä osaltaan vähentää ikäihmisten yksinäisyyttä ja vaikuttaa myös näin terveyteen ja elämän laatuun, kiitteli Uudenkaupungin ikäihmisten palveluiden johtaja Kirsi Routi-Pitkänen.

Sakunkulman päiväkeskuksen nykyinen toiminnanohjaaja Sari Mykrä totesi että päiväkeskuksessa tehdään työtä sydämellä ja kaikki ovat keskukseen aina tervetulleita.

– Täytyy myös kiittää keskuksen kävijöitä heidän omasta aktiivisuudestaan ja yhteistyöstä. Vapaaehtoisia, niin yksityishenkilöitä kuin yhdistyksiä, on aina löytynyt vetämään erilaisia kerhoja ja avustamaan meitä tapahtumajärjestelyissä. On myös ollut hienoa nähdä miten te keskuksessa kävijät tuette toinen toisianne, kiitteli Mykrä.

Sakunkulman 30 vuotisjuhlan musiikista huolehtivat päiväkoti Tiitiäisen lapset sekä Päivi Kurkilahti.