Suhteen kypsempi vaihe

0

Suhteen ensimmäinen vaihe: kaikki on uutta ja jännittävää. Rakastumisen aikaansaamat dopamiinit ovat korkealla.

Muistan tämän alkuhuuman. Kauneutesi hurmasi ihan täysin: meri keskellä kaupunkia, keskustan puutalot ja koivut, Myllymäki ja Vallinmäki. Puhuin Uudestakaupungista kuin asuisin paratiisissa. Vanhat tuttavat kyllästyivät kuuntelemaan ja kyselivät, että mihin se rakkaus Turkuun haihtui. Ei se haihtunutkaan, mutta rinnalle tuli tämä uusi, nuori rakkaus. Sori, tässä nyt vain kävi näin.

Alkuhuuman jälkeen parisuhteessa koetaan asettuminen: Asettumisen vaiheessa osapuolet rentoutuvat, molemminpuolinen tunneside vahvistuu ja halu sitoutua lujittuu.

Aloin tosiaan asettua. Istuttelin vimmalla herukkapensaita, omenapuita ja yksi kirsikkapuukin piti saada mahtumaan pieneen pihaan. Kiirettä piti, kun piti tutustua kaikkeen ja sinä kesänähän tapahtui: oli Minifarmia, Merefestiä, Karjurockia, Crusellia, ulkoilmaleffaa, demokatua ja konsertteja. Kiersin myös kaikki mahdolliset kivijalkaliikkeet. Pian opin, mistä hankkia tällaiselle tylleröiselle sopivia vaatteita ja mistä pihalle multaa.

Suhteen kolmas vaihe on se haasteellisin, se tuo myös pettymyksiä. On hyvä muistaa, että onnellisuus ei saa yksin riippua kumppanista.

Sitten alkoi korona. Kulttuurikeskus Cruselli hiljeni. Kirjasto siirtyi väistötilaan ja sitten se suljettiin. Kaupassa ihmiset väistelivät toisiaan.

Vetäydyin puuhailemaan kotipihalle, sohvalle lukemaan kirjoja ja katsomaan leffoja.

Autotehtaan työtkin taukosivat, eikä pihaan kuulunut enää vuoronvaihtoliikenteen ääniä. Kuin kaupungista olisivat kadonneet ihmiset ja elämä. Onneksi koiralenkillä kohtasi joskus jonkun ja voitiin vaihtaa nelijalkaisten kuulumisia. Ne kontaktit pitivät minut suhteessa sinuun Uusikaupunki.

Kun edellisen vaiheen tyrskyt ovat tyyntyneet, on aika lipua mukavaan ja rutiininomaiseen vaiheeseen. Tässä vaiheessa suhteen tila ja tunteet ovat tasaisia. Vaihetta voisikin kuvata myös mukavuusalueen vaiheeksi.

Kummasti maskiin tottui. Silmälasitkaan eivät enää höyrystyneet maski naamalla. Suhteeni Uuteenkaupunkiin oli muuttunut arkiseksi: töihin, kotiin ja kaksi kertaa viikossa kauppaan. Tuntui juhlalta, kun osti uutta jugurttia tai viikonlopuksi jäätelöä.

Yhdessä kanssasi, Uusikaupunki, kestimme korona-ajan. Kirjasto avasi taas ovensa. Kulttuurikeskus Cruselli heräili kaamoksesta. Varovasti raotin sen ovea. Crusellissa esiintyi ukrainalainen lauluyhtye Brevis. Konserttiin kertyy vain parikymmentä kuulijaa. Korona oli säikäyttänyt ihmiset. Jospa täällä olisi silloin tiedetty, että Ukrainassa pian soditaan, Brevis olisi saanut salin täyteen.

Kun rakkaudesta kumppania kohtaan on muodostunut varauksetonta, saatte entistäkin enemmän iloa ja rakkautta suhteeseenne. Arvostus kumppanin olemassaoloa kohtaan kasvaa, ja vaalit suhteen elämääsi tuomaa lisäarvoa.

Tämä on kuudes kesä kanssasi Uusikaupunki. Meillä on jo yhteistä historiaa.

Näinä vuosina olet vain kaunistunut. Kaupunginlahden ranta on nyt hienompi kuin ensi kerran kohdatessamme. Rannassa skeitataan ja pelataan padelia. Alisellekadulle on asennettu uusia laattoja, joissa lukee saarien nimiä. Kirsikkapuiston puut kukkivat tänä keväänä ensi kerran. Omaan pihaan istutin pari herukkapensasta lisää. Tämä alkaa vaikuttaa vakiintuneelta suhteelta.

Teija Uitto

Sitaatit ovat Iltalehden artikkelista ”Parisuhteen 5 tasoa, jotka jokainen vahva pari tuntee”