Suoraan puusta suuhun

0
Kuusenkerkkä on monipuolinen raaka-aine.

Moni tuntee yleisimmät marjat, sienet ja muut yleiset luonnonantimet, kuten nokkosen. Puiden tarjoama ravinto jää silti usein unholaan, vaikka metsäkansaa olemmekin. Mahlakausi meni jo, mutta nyt alkukesästä on mitä parhain, eli ainoa aika kerätä kuusenkerkkiä. Kuusenkerkkä on monipuolinen ja terveellinen raaka-aine, sillä se sisältää runsaasti muun muassa C-vitamiinia, antioksidantteja ja karotiinia. Mikä parasta, sen tunnistamisessa ei voi mennä metsään, paitsi kirjaimellisesti. Se on helppo ja turvallinen tapa aloittaa metsän antimien monipuolisempi hyödyntäminen. Kuusenkerkkien kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan vaatii maanomistajan luvan.

Kuusenkerkät poimitaan, kun verso on noin 2-3 senttimetrin pituinen, vaalea väriltään, ja pehmeä koostumukseltaan. Viimeistään maistaessa huomaa, onko kerkkä vielä sopivassa vaiheessa. Kovalta ja piikikkäältä tuntuva kerkkä on jo parhaan ikänsä ruokakäytössä ohittanut, mutta sitäkin voi mausteena tai teen muodossa käyttää. Varsinaiset kuusen neulaset eivät nekään ole myrkyllisiä, mutteivät suoraan syötynä kovin herkullisiakaan. 

Kuusenkerkkiä voi syödä käsittelemättömänä sellaisenaan. Maku on yllättävän sitruksinen, ja vähemmän yllättäen metsäinen, sopien hyvin muun muassa kalaruokiin ja salaatteihin, liki mihin tahansa, missä sitruksisia aromeita muutenkin käytetään. Kerkät eivät tuoreena säily järin pitkään, mutta ne voi kuivata, pakastaa, tai niistä voi tehdä siirapin. Kuusenkerkkäsiirappia on perinteisesti käytetty yskänlääkkeenä, mutta sopii sellaisenaan monen ruoan tai juoman seuraksi.

Siirappireseptejä on yhtä paljon kuin tekijöitäkin. Ainesosien suhteita ja valmistusmenetelmiä voi halutessaan muunnella, mutta alla oleva ohje on ehkä yleisin ja hyväksi todettu.

Kuusenkerkkäsiirappi


Vettä ja kuusenkerkkiä noin tasamäärä litroissa.

Sokeria n. 0,7kg siivilöityä liemilitraa kohden.

Esim. 2l kuusenkerkkiä, 2l vettä, 1kg sokeria.

Puhdista kerkät huuhtelemalla. Laita kerkät kattilaan, ja kaada päälle kylmää vettä siten, että kuusenkerkät juuri ja juuri peittyvät. Anna liota vedessä yön yli. Nesteen liottua tarpeeksi kauan, keitä sitä kerkkineen noin 1-2 tunnin ajan. Siivilöi kuusenkerkät liemestä ja lisää sokeria noin 0,7 kiloa jokaista tämänhetkistä liemilitraa kohden. Keitä kasaan noin 2-4 tuntia välillä hämmentäen, kunnes koostumus on mieleinen. Ota huomioon, että siirappi paksuuntuu vielä jäähtyessään. Purkita lämmin siirappi. Vältä purkin rikkoutumista kuumentamalla se ensin.

Säilytä valmis siirappi viileässä. Käytä esimerkiksi lettujen, puuron, jäätelön, jogurtin päällä, tai sellaisenaan.

Kuusenkerkkää kannattaa kokeilla eri käyttötarkoituksiin. Gin&Tonic saa murskatusta kuusenkerkästä metsäisen maun ja ilmeen, ja sen sitruksinen aromi toimii myös mausteena vesikannuun vaikkapa limen, kurkun tai sitruunaviipaleiden kera.

Kuusenkerkkä


Kuusen vuosittain kasvava nuori verso.

Sisältää paljon C-vitamiinia ja hivenaineita.

Kerääminen vaatii maanomistajan luvan.

Voi aiheuttaa allergisen reaktion.