Tarinoiden Brita

0
Britakakku sopii myös juhannuspöytään.

Britasta riittää tarinoita. Eikä ihme, onhan britakakku monelle se kakkujen kakku.

Ystäväni kertoi valmistaneensa britakakun lapsenlapsensa kastejuhlaan hätävaraksi. Jos pääkakku loppuu, silloin juhlapöytään tuodaan hätävarakakku. Brita kuitenkin tuotiin pöytään vahingossa muiden tarjottavien kanssa ja niinhän siinä kävi, että hätävarasta jäi pelkät muruset kakkupaperin päälle.

Toinen ystäväni kertoi, että hänellä on työkaveri, jolla on tarkat rutiinit juhlaillan ohjelmasta. Tuhdinkin illallisen jälkeen, jalka ( tai taksi ) vie tiettyyn ravintolaan, jossa kaveri nauttii aina palan talon britakakkua. Tämän jälkeen matka jatkuu vielä grillille, jossa tilataan lihapiirakka ja purkki maitoa.

Britakakkua tarjoiltiin jo 1980-luvulla, silloin ohje levisi kulovalkean tavoin, kun kakku oli voittanut aikakauslehden leivontakilpailun. Alun alkaen kakun ohje lienee Ruotsista.

Yksi kakun parhaita puolia on se, että pohjat kestävät pakastamisen, joten leipoa voi hyvissä ajoin. Pohja leivotaan yleensä uunipellille, jolloin siitä saa helposti leikattua kaksi- tai kolmikerroksisen kakun.

Jos sinulla on oma britakakun ohje, turha sitä on alkaa vaihtamaan.

Itse leivoin alla olevalla ohjeella kakun kahteen pyöreään irtopohjavuokaan.

Raparperi Brita


Kakkupohja

150 g voisulaa

4 keltuaista

4 valkuaista

4 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

2,5 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

0,5 dl kermaa

70 g suolattomia pistaasipähkinöitä

Raparperihilloke

1 l raparperipaloja

4 rkl vettä

1 dl sokeria

Täyte

3,5 dl kermaa

250 g mascarpone

sokeria

Valmista ensin hilloke. Leikkaa raparperin varret sentin paloiksi kattilaan. Lisää pohjalle tilkka vettä. Kun vesi kiehuu, lisää sokeri ja sekoita hyvin. Anna seoksen muhia hiljalleen noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla.

Kakkupohjaa varten erottele valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin.

Sulata voi ja jätä odottamaan. Vatkaa keltuaiset ja 1,5 dl sokeria. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää keltuaisseokseen vuorotellen jauhot, voisula ja kerma.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää vähitellen 2,5 dl sokeria.

Suojaa kahden irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele vuoan reunat öljyllä.

Tasaa pohjataikina kahteen vuokaan ja levitä päälle marenkihuntu. Ripottele marengin päälle rouhitut pistaasipähkinät.

Paista uunin alatasolla noin 25 minuuttia 175 asteessa.

Kokoa kakku tarjoiluvadille. Pohjan päälle runsaasti raparperihilloketta ja vispattua kermaa, johon on sekoitettu mascarpone ja sokeria. Laita toinen pohja hatuksi täytteen päälle.

Vie tarjolle ja katsele, kun kakku katoaa parempiin suihin.