Uki sitoutuu junaliikenteen edistämiseen– Toiminnanharjoittajan edellytyksiä halutaan turvata

0
Uudenkaupungin kaupunki sitoutuu edistämään lähijunaliikenteen käynnistämistä.

Uusikaupunki sitoutuu edistämään henkilöjunaliikenteen käynnistämistä Turku–Uusikaupunki-radalla. Maanantaina kokoontunut kaupunginhallitus antoi Suomen Lähijunat Oy:lle tahdonilmaisun eli puoltavan lausunnon.

Lausunnollaan kaupunki pyrkii vaikuttamaan siihen, että uudella lähijunaliikenteen toiminnanharjoittajalla olisi edellytykset toiminnan aloittamiseen ja se saisi tarvittavat junat kunnostetuksi ja liikennekäyttöön.

– Suomen Lähijunaliikenne on kiinnostunut hankkimaan ja kunnostamaan VR:n vanhoja vaunuja. Yritys on myös kiinnostunut reitin operoimisesta. Jotta hanke ja sijoittajien kanssa käytävät keskustelut etenevät, on meidän yritettävä omalla toiminnallamme tasoittaa tietä, kaupunginjohtaja Atso Vainio totesi.

Uudenkaupungin tavoitteena on saada seudullinen lähijunaliikenne käyntiin heti, kun radan perusparannus valmistuu. Kaupunki lupaa tehdä omasta puolestaan kaiken mahdollisen, jotta radalle saadaan lähijunaliikenteen tarvitsemat laiturit siihen mennessä, kun junaliikenne alkaa.

– Toiminnan käynnistyminen ei ole kuitenkaan yhdestä tahosta kiinni, vaan mukana on oltava Suomen Lähijunien lisäksi myös sijoittajat, kaupunki ja Väylävirasto, Vainio korosti.

Vainion mukaan lähijunaliikenteen on oltava laadukasta, oikea-aikaista ja vuorovälien tarpeeksi tiheitä. Myös matka-ajan on oltava riittävän lyhyt.

– Jos nämä eivät täyty, on toimintaa turha edes aloittaa. Lähijunaliikennettä ei pidä kokeilla väärällä tavalla, ettei ajauduta vääriin johtopäätöksiin. Junaliikenteen on kyettävä aidosti kilpailemaan muiden kulkuvälineiden kanssa, Vainio summasi.

Kaupungin liikennejärjestelmää on tarkoitus kehittää siten, että henkilöjunaliikenne olisi osana muuta joukkoliikennepalvelua. Joukkoliikenteen käyttäjä voisi jatkossa matkustaa yhdellä lipulla koko matkan, jossa juna on yhtenä matkaketjun osana.

– Jos lähijuna tulee, niin on muistettava, että uusikaupunkilaiset eivät yksin riitä junaa täyttämään. Väkeä siis nousee junan kyytiin myös radan varren kunnista, esimerkiksi Mynämäeltä ja Raisiosta, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Raimo Löfstedt (kok.) sanoi.

Vainio totesi vielä, että kaupungin tavoitteena on myös Loimaan, Salon ja Naantalin lähijunaliikenteen kehittyminen.

– Se tukisi ja kehittäisi kaikkia alueita, mutta myös Turkua maakuntakeskuksena. Elinvoimaisen maakuntakeskuksen hyvä yhteys on tärkeä myös muille alueen kunnille, Vainio lisäsi.