Uudenkaupungin työttömyys väheni vielä ennen uutta nousukierrosta: Katso luvut myös naapurikunnista

0
Hoitoalan, kaupan, hotelli- ja ravintolasektorin työvoimapulasta on puhuttu paljon. Varsinais-Suomessa myös johtajien ja asiantuntijoiden avoimien työpaikkojen määrä on kasvanut. Johdon avoimien tehtävien määrä on kasvanut 157 prosentilla viime vuodesta. Kuva: Teresa Nurmioja.

Uudessakaupungissa oli 400 työtöntä työnhakijaa toukokuussa, kertoo Varsinais-Suomen työllisyyskatsaus.

Se on 150 vähemmän kuin vuosi sitten, mutta tilastot eivät vastaa todellisuutta kaupungissa juuri nyt.

Valmet Automotiven mittavat lomautukset ja irtisanomiset koskevat noin 1 000 työntekijää. Tästä kolmasosa on irtisanomisia ja loput toistaiseksi voimassa olevia lomautuksia. Ne kohdistuvat kaikkiin henkilöstöryhmiin heinäkuussa.

Toukokuun aikana työttömien määrä supistuu yleensä huhtikuuhun verrattuna, mutta tällä kertaa määrä kasvoi muualla Varsinais-Suomessa (+200).

Suunta on kuitenkin maakunnassa edelleen hyvä, sillä vuotta aiemmasta työttömien määrä on vähentynyt. Varsinais-Suomessa työttömiä on 4 600 vähemmän kuin vuosi sitten.

Työttömien määrä on Varsinais-Suomessa vähentynyt vuoden aikana 19 prosentilla. Se on hitaammin kuin koko maassa yleisesti, jossa vähennys on 22 prosenttia.

AVOIMIEN työpaikkojen määrässä näkyy Valmet Automotiven tilanne. Toukokuussa Uudessakaupungissa oli auki 430 työpaikkaa. Se on lähes 600 vähemmän kuin vuosi sitten.

Vakka-Suomen seutukunnassa oli avoinna lähes 900 työpaikkaa. Se on 370 vähemmän kuin vuosi sitten, ja hieman vähemmän kuin huhtikuussa.

Koko Varsinais-Suomessa työpaikkoja oli toukokuussa auki 9 640. Se on 3 000 enemmän kuin vuotta aiemmin, mutta kuitenkin kuluvan vuoden alhaisin luku.

Kaikkiaan työpaikkoja oli avoinna toukokuun aikana 20 800 kappaletta, joista 10 200 oli uusia, toukokuun aikana avautuneita työpaikkoja, kertoo Varsinais-Suomen työllisyyskatsaus.

Kesäkuussa työttömien työnhakijoiden ja lomautettujen määrä nousee normaalivuosina toukokuuhun verrattuna. Venäjän hyökkäyksestä johtuvan epävarmuuden lisäksi tiedossa ovat myös Valmet Automotiven lomautukset ja irtisanomiset.

TYÖTTÖMYYSTRENDIT TOUKOKUUSSA

  • Lomautettujen määrä on saavuttanut käytännössä koronaa edeltäneen ajanjakson alhaisen tason.
  • Uudenmaan työttömyyden supistumisvauhti on selvästi Varsinais-Suomea nopeampaa verrattuna vuoden takaiseen tilanteeseen.
  • Työttömien miesten osuus laski ja naisten nousi toukokuussa.
  • Avoimena olleiden työpaikkojen määrässä on rauhoittumisen merkkejä toukokuussa.
  • Erikoisammattitutkinnon suorittaneilla on hyvä imu työmarkkinoille.
  • Nuoria oli työttömänä vähemmän kuin vuotta aiemmin 23 varsinaissuomalaisessa kunnassa, myös Uudessakaupungissa.