Valmet Automotive syrji työnhakijaa kansalaisuuden perusteella – Maksoi 6 500 euron hyvityksen

0

Oikeusministeriön alla toimiva yhdenvertaisuusvaltuutettu on edistänyt sovintoa syrjintätapauksessa, jossa ulkomaalaishenkilö joutui syrjityksi Valmet Automotiven rekrytointiprosessissa kansalaisuutensa perusteella.

Tapauksessa työnhakija kutsuttiin työhaastatteluun Valmet Automotive Oy:lle, mutta työnantaja kuitenkin perui haastattelukutsun, sillä työnantaja katsoi, että työnhakijalla ei olisi oikeutta työskennellä Suomessa.

Työnantaja pyysi työnhakijaa toimittamaan tarvittavat asiakirjat, joista selviää työnhakijan oikeus työskennellä EU-alueella. Asiakirjoista ilmeni, että työnhakijan oleskelulupa oli vanhentunut ennen rekrytointihetkeä, minkä vuoksi työnantaja perui työnhakijan haastattelukutsun.

Työnhakija kuitenkin osoitti rekrytoijalle useammilla asiakirjoilla, että hänellä on oikeus työskennellä Suomessa, sillä hän on hakenut uutta oleskelulupaa ennen edellisen päättymistä. Tästä selvityksestä huolimatta työnantaja ei jatkanut rekrytointiprosessia työnhakijan kanssa.

Työnhakija otti yhteyttä yhdenvertaisuusvaltuutettuun, joka siirsi asian Lounais-Suomen aluehallintoviraston (Avi) työsuojeluun, sillä yhdenvertaisuusvaltuutetulla ei ole mandaattia valvoa työelämän yksittäisiä syrjintätapauksia. Aluehallintoviraston työsuojelu teki tarkastuskäynnin Valmet Automotive Oy:lle.

Tarkastuskertomuksessaan ja käsittelyratkaisussaan Avi katsoo, että yritys on syyllistynyt yhdenvertaisuuslaissa kiellettyyn syrjintään asettaessaan työnhakijan epäsuotuisaan asemaan hänen kansallisen alkuperänsä ja kansalaisuutensa perusteella.

Selvityksessään aluehallintovirastolle Valmet Automotive Oy katsoi, että heidän toimintansa rekrytointiprosessissa oli perustunut TE-palveluiden ohjeeseen ulkomaalaisten työntekijöiden palkkaamisesta, eikä työnantaja siten katsonut toimineensa syrjivästi.

Aluehallintovirasto katsoi kuitenkin tarkastuskertomuksessaan, että kyseinen TE-palveluiden ohje ei sovellu kyseiseen työtä hakeneeseen henkilöön ja työnhakija on oikea-aikaisesti viestinyt työnantajalle, että hänellä on työnteko-oikeus Suomessa.

Valmet Automotive Oy on maksanut työnhakijalle hyvitystä syrjinnästä 6 500 euroa.

– Olemme hyvin pahoillamme tästä tapausta. Muistutamme kuitenkin, että Valmet Automotivella työskentelee noin 600 ulkomaalaistausta henkilöä 70 maasta. Kyseisessä tapauksessa olemme valitettavasti tulkinneet ohjeistuksia väärin, mutta asia on sovittu ja varmistamme, ettei vastaavaa virhettä pääse tapahtumaan, kommentoi tapahtunutta Valmet Automotiven viestintäpäällikkö Mikael Mäki.

Juttua muokattu 17.6. klo 14.18 lisäämällä Valmet Automotiven viestintäpäällikön lausunto tapahtuneesta.