Valmistuva on juhlansa ansainnut

0

Ammattiopisto Novidan Uudenkaupungin yksiköstä valmistui perjantaina yhteensä 124 opiskelijaa. Uudenkaupungin lukiossa 40 uutta ylioppilasta painaa tänään valkolakin päähänsä. Siihen päälle vielä esimerkiksi Winnovasta valmistuvat, kaksoistutkinnon suorittaneet ja ylemmän asteen oppilaitoksissa opiskelleet, niin parilla sadalla vakkasuomalaisella on aihetta juhlaan.

Novidan lukemassa on luonnollisesti mukana paljon muitakin kuin uusikaupunkilaisia, mutta lukemista voi päätellä sen, että ammattiopisto vetää kaupungissa puoleensa enemmän nuoria kuin lukio.

Ihan niin yksinkertaista se ei kuitenkaan ole, sillä osa uusikaupunkilaisista suuntaa lukioon Turkuun tai muualle, ja moni suorittaa lukion neljässä vuodessa tai valmistuu syksyllä.

Jokainen nyt valmistuva on kuitenkin juhlansa ansainnut. Seuraavaksi työelämään tai jatko-opintoihin suuntaavat nuoret ovat opiskelleet hyvin erilaisessa tilanteessa kuin aiemmat ikäluokat.

Nyt valmistuvista suuri osa on aloittanut opintonsa syksyllä 2019, jolloin koronapandemia oli vain kulman takana. Jo ensimmäisen vuoden kevätpuoliskolla maailma muuttui.

Etäopiskelu ja sosiaalisten kontaktien välttäminen ovat värittäneet nuorten elämää viimeiset reilut kaksi vuotta. Osalle kotona opiskelu on sopinut hyvin, osalle se on tuottanut suuria ongelmia.

Ammattiopistossa monella linjalla etäopiskelu on todella vaikeaa, sillä koneiden ja laitteiden käyttäminen on hankalaa, jos itse istuu kilometrien päässä niistä.

Kesä tarkoittaa nuorille irtautumista opinnoista. Silloin pitäisi muistaa ottaa myös rennosti, vaikka suuri osa on aloittanut kesätöissä ja osa jopa vakituisessa pestissä ja samaan aikaan osa tuoreista ylioppilaista stressaa pääsykokeita kuohuviinilasia kohotellessaan.

Valmistuminen tarkoittaa sitä, että yksi etappi on suoritettu loppuun. Sitä kannattaa juhlia.

Risto-Matti Kärki