Vapaaehtoiset auttavat lapsia liikkumaan

0
Vehmaan Seuralan urheilukenttä täyttyi toukokuisena arki-iltana frisbeegolfin pelaajista. Kentän reunalta lähtevät pururadat ja frisbeegolfreitit.

– Ilman vapaaehtoisia ei pystyttäisi pyörittämään toimintaa, Mikaela Vuoristo kiteyttää sen, mikä tiedetään monessa urheiluseurassa.

Vehmaan Kiisto on perinteikäs seura, jolla on noin 400 jäsentä, mutta monen pikkupaikkakunnan seuran tavoin aktiivisia toimijoita on vähän.

Lapsia sen sijaan on ilahduttavan paljon. Annina Vanhatalo kertoo, että talven liikuntakerhoissa on käynyt noin 60 lasta, mutta kesällä määrä nousee parilla kymmenellä kesäkävijöiden ansiosta.

Seuralla on kolme jaostoa, yleisurheilu-, hiihto- ja kunto- sekä palloilujaostot.

– Lasten jalkapallo on myös tulossa. Se on ollut kovin toivottua, kun täällä ei ole jalkapalloseuroja, Kiiston johtokunnan puheenjohtaja Vanhatalo kertoo.

Yleisurheiluharjoitukset siirtyivät ulos toukokuun alussa. Vanhemmille ikäluokille on harjoituksia kahdesti viikossa.

– Pienemmille on yhdet harjoitukset viikossa. He ovat ihan pieniä, 4–6-vuotiaita, Vanhatalo kertoo.

Kesällä järjestetään kaksi sarjakilpailua jäsenille sekä seuran mestaruuskilpailut ja seura on mukana myös kunnanmestaruuskilpailujen järjestelyissä. Piirikunnalliset junnuheittokilpailut pidettiin jo toukokuun lopussa ja toiset isommat kilpailut ovat aluekilpailut.

– Heinäkuussa meillä on kilpailuviikonloppu. Lauantaina 9.7. on Albin Stenroosin muistojuoksu ja 10.7. aluekilpailut, joissa on sarjat 7-vuotiaista aikuisiin saakka, yleisurheilujaoston puheenjohtaja Vuoristo kertoo.

Albin Stenroosin muistojuoksu on järjestetty vuodesta 1986 lähtien. Vehmaalaissyntyinen Stenroos voitti Pariisissa olympiakultaa vuonna 1924 ja hänen muistomerkkinsä löytyy urheilukentän vierestä.

Seurassa ollaan iloisia siitä, että ainakin näillä näkymin edessä on ehjä kesä. Parina viime kesänäkin Kiisto järjesti lapsille harjoituksia ja kerhoja, mutta välillä joutui vähän soveltamaan.

– Se on positiivista, että saadaan olla porukassa ja saadaan lapset liikkumaan, Vuoristo iloitsee.

Talven aikana Kiistolla on ollut mukana kahdeksan ohjaajaa sekä muutamia satunnaisia apukäsiä. Kesäksi yleensä väki hieman kasvaa.

Pienen seuran ja paikkakunnan ongelma tiedostetaan.

– Vapaaehtoisiksi ei haluta. Se sitoo, se on totta, mutta mitä enemmän on väkeä, sitä vähemmän se koskee yksittäistä ihmistä, Mirka Pietilä muistuttaa.

Pietilä ja Vuoristo tietävät, että moni myös epäilee omia kykyjään ja osaamistaan. Heille viestinä on, että porukassa kyllä oppii ja aina tarvitaan vapaaehtoisia myös helpommissa hommissa.

– Jokaisella on joskus eka kerta, Pietilä sanoo.

– Tehtäviä on monenlaisia. Pyritään siihen, että kokeneemmat tekevät vaikeammat tehtävät, mutta muut pääsevät oppiin, Vuoristo lisää.

Auttamisen voi aloittaa ihan vaikka urheiluvälineen palauttamisesta suorituspaikalle.

– Väline kannetaan paikasta A paikkaan B, siitä voi aloittaa, Vuoristo havainnollistaa.

Seuran omissa kilpailuissa tulokset eivät ole virallisia, jolloin paineitakin on vähemmän. Kiisto on mukana alueen muiden seurojen järjestämissä isommissa kilpailuissa, kuten aluemestaruus- ja piirinmestaruuskisoissa, joissa sekuntikellon ja mittanauhan kanssa pitää olla tarkkana.

Vuorot jaetaan seurojen kesken ja väkeä tarvitaan enemmän.

– Samat ihmiset on niissäkin, mutta ilman heitä ei ole toimintaa, Vuoristo naurahtaa.

Monet tulevat seuran toimintaan mukaan lastensa kautta. Vanhatalo urheili itse lapsena Kiistossa, mutta oli välillä poissa toiminnasta.

– Tulin hiukan vaan auttamaan ja jotenkin jämähdin mukaan, Vanhatalo naurahtaa.

Vuoristo on kilpaillut lapsena toisessa seurassa, mutta paikkakunnalle muuton ja omien lasten myötä tullut Kiiston toimintaan mukaan.

– Ensin alkuun toin lapset liikkumaan ja vähän itse autoin sivussa, Vuoristo kertaa.

Myös Pietilä tuli lastensa kautta mukaan. Hän on mukana varainkeruupuolella, kun paljasjalkaisena vehmaalaisena tuntee ihmisiä.

Vuoriston ja Vanhatalon omat lapset ovat pääasiassa jääneet jo pois toiminnasta, mutta halu auttaa seuraa sekä kannustaa lapsia liikkumaan pitää mukana.

– Meillä on myös paljon kannatusjäseniä, jotka pitävät sitä tärkeänä, että ovat jäseninä, Vuoristo kertoo.

Urheilukentän kunnosta vastaa Vehmaan kunta, mutta moni muu asia on seuran vastuulla.

Seuralan urheilukeskus käsittää nykyisin urheilukentän ja pienen salin lisäksi pururadan, kuntoportaat ja frisbeegolfradan. Liikuntahalli sijaitsee Vinkkilän puolella, jonne nousee myös uusi padel-kenttä.

Kuntoportaat on yksi kiistolaisen vapaaehtoistyön näkyvimpiä saavutuksia. Ladut olivat talvella hyvässä kunnossa ja niitä tultiin kiertämään kauempaakin.

Paikat eivät pysyisi hyvässä kunnossa ilman talkootyötä, eikä seuran vapaaehtoistyönä tekemiä urakoita. Yksi vuoden kohokohdista on Karjurock, jossa Kiisto on ollut apuna monina vuosina.

Kiisto saa työstä tukea, mutta talkoolaisille ei makseta palkkaa. Seura on ollut usein mukana siivoustalkoissa, mutta viime vuonna he osallistuivat liikenteenohjaukseen.

Pietilä kertoo, että liikenteenohjaus hieman jännitti, kun siitä ei ollut kokemusta, mutta hyvin kaikki kuitenkin sujui.

– Olemme saaneet työstä hyvää palautetta. Autamme tilanteen mukaan ja pääsemme pienelläkin varoitusajalla, Vuoristo kertoo.

Näillä talkootehtäville pystytään pitämään harrastusmaksut kohtuullisina

Vehmaalla toimii Kiiston lisäksi vain salibandyn erikoisseura UHV Bulls ja liikuntamahdollisuuksia on vähemmän kuin suuremmilla paikkakunnilla. Siksi seurojen työ on erityisen arvokasta.

– Saadaan lapsille tarjottua liikuntamahdollisuuksia koululiikunnan lisäksi, Vuoristo toteaa.

Yleisurheilutapahtumia



1.6. Jyskeen nuorisokisat, Laitila

15.6. Kenttäkarhujen piirikunnalliset ja heittokisa, Uusikaupunki

20.6. Vakka-Suomen rataviestit, Laitila

27.6. Seuracup 1. pohjoislohko, Laitila

4.7. Kenttäkarhujen piirikunnalliset ja juoksukisat, Uusikaupunki

5.7. Kalannin Vankan korkeus- ja keihäskisat, Uusikaupunki

9.7. Albin Stenroosin muistojuoksu, Seurala, Vehmaa

9.7. Heinäkuun heittoseiväs, Laitila

10.7. Kiiston aluekilpailut, Seuralan kenttä, Vehmaa

16.7. Laitilan Nuorisokansalliset

17.7. 17-vuotiaiden piiriottelut, järjestäjänä Kenttäkarhut, Uusikaupunki

6.8. Lohihölkkä, Kustavi

11.8. Tahdin yleisurheilukilpailut Taivassalo

22.8. Vakka-Suomen mestaruuskilpailut Uusikaupunki

10.9. Kenttäkarhujen heitto-ottelut, Uusikaupunki

24.–25.9. Syysmoniottelut, Laitila

25.9. pm-kakkosmoniottelut, Laitila

Ihoden Kiri järjestää elokuussa joka torstai yleisurheilukisat. Kuun viimeisenä torstaina kirkonkylässä järjestetään kunnan mestaruuskisat yhdessä Pyhärannan Myrskyn kanssa.

Lisäksi nappulakisoja, maastojuoksukisoja ja muita pienempiä kilpailuja järjestetään pitkin kesää eri puolilla Vakka-Suomea.