Wintteriä juhlittiin

0

Uudessakaupungissa vietettiin eilen historiallista päivää kun sivistys- ja hyvinvointikeskus Wintteri peruskivi muurattiin juhlallisin menoin. Tilaisuudessa puhunut opetusministeri Li Andersson kiitteli kaupungin panostusta sivistykseen

– On hienoa havaita, että Uudenkaupungin kaupunki on tarttunut vahvasti opetuksen ja oppimisen tulevaisuuden tukemiseen rakentamalla uuden oppimisympäristön tämän päivän vaatimusten mukaisiksi, totesi ministeri Andersson juhlapuheessaan.

Monitoimitalona Wintteri edustaa uutta ajatusmaailmaa, sillä rakennuksessa ajatus monikäyttöisyydestä viety vastaavia rakennuksia pidemmälle.

Rakennuksen aulatiloista ja niiden ympärillä olevista tiloista, muun muassa musiikki- ja kansalaisopiston, ravintolan ja digikirjaston tilasta muodostuu kaupunkiverstas, eli kaikkien kaupunkilaisten yhteinen tila kokoontua ja harrastaa.

Kaupunkiverstaan toisella puolella on kasvun ja oppimisen tilat. Päiväkoti, jossa on tilaa 87 lapselle, 800:lle oppilaalle mitoitettu Uudenkaupungin yhtenäiskoulu sekä parinsadan oppilaan lukio. Lisäksi Wintteriin muuttaa myös kaupungin nuorisotoimi.

Rakennuksen toisessa päässä on taas tilaa harrastaa liikuntaa todella monipuolisesti. Uimahalli ja monitoimihalli palvelevat niin liikunnan harrastajia kuin kilpaurheilijoita.

Wintteri antaa siis rakennuksena mahdollisuuden tuottaa kuntalaisille hyvää arkea ja hyvinvointia. Rakennuksessa eri sukupolvet kohtaavat toisensa ja yhteistyö eri toimijoiden välillä on joustavaa.

Kun 30 vuotta sitten Uudessakaupungissa otettiin käyttöön Sakunkulman päiväkeskus, edusti se myös uutta ajatusmaailmaa. Toimintamalli herätti suurta kiinnostusta ja Sakunkulmassa saatiinkin tottua muista kaupungeista tuleviin vieraisiin.

On helppo uskoa, että valmistuttuaan myös Wintteri tulee herättämään kiinnostusta kuntapäättäjissä ympäri Suomen. Julkisten rakennusten monikäyttöisyys ja tilojen muunneltavuus niin että samoja tiloja voidaan käyttää aamusta iltaan on tulevaisuutta jo yksin taloudellisen tehokkuuden kannalta.

Maija Ala-Jääski