Yhdeksän joukkuetta Vakka-Rastista Lukkari-Jukolaan

0
Vakka-Rastilla on ollut kolme suosittua tehoharjoitusta Jukolaan. Maanantain viimeistelyssä Yliskallion metsään kirmasivat iloisin ilmein Emma Itäranta (vas.), Pauliina Perkola, Susanna Salo, Jaana Ämmälä, Pekka Lehtoruusu, Riitta Hirvonen ja Kaarina Lindroth.

Uudenkaupungin seudulta osallistuu huomattavan suuri joukkuemäärä Mynämäen Lukkari-Jukolaan viikonloppuna. Suurkilpailu lähes kotimaisemissa on herättänyt varsinkin Vakka-Rastin kuntoilijoissa hienon liikunnallisen innostuksen.

Suunnistamisen kiinnostus ja kasvavat osallistujien määrät ovat näkyneet Vakka-kuntorastien kevään luvuissa. Paljon uusia nimiä ja kykyjä on ilmoittautunut mukaan. Ja kummasti iltarastien pidemmät lenkit ovat treeneinä kiinnostaneet.

Vakka-Rastista varsinaiseen Jukolaan on ilmoitettu kolme seitsemän suunnistajan joukkuetta. Venlojen neljällä osuudella suunnistaa peräti kuusi joukkuetta. Niin ensikertalaisia kuin jo enemmän rasteja kiertäneitä.

Viime vuonna Jukola oli erikoiseen aikaan elokuussa ja kaukana Rovaniemellä. Niinpä VaRa ei saanut täyttä joukkuetta liikkeelle, ei edes yhteistyöllä Laitilan Jyskeen kanssa. Harmillinen kohta 50-vuotiaan seuran historiassa.

Nyt Jukolassa Pitkäsmäen maastoissa juoksevat myös muun muassa Laitilan Jyske, Kustavin Ahto, Salosen suvun Pietinalhon Pamaus Lokalahdelta ja Raula Team Kalannin Varhelasta. Myös ainakin yksi aito seitsemän veljeksen klaani löytyy ilmoittautuneista, nimellä Tammiston veljekset.

Venlojen viestissä on VaRan lisäksi paikallisista mukana ainakin Jyskeen joukkue ja työpaikkaliikuntaa vaaliva Laitilan Työterveys. Yksittäiset edustukset muissa yhteisöissä selviävät tapahtuman kuluessa.

Kaikkiaan kilpailijoita ja kuntoilijoita on Mynämäessä lähes 16800. Joukkueita viikon puoliväliin mennessä oli löytynyt venloihin 1426 ja veljeksiin 1580. Maailman suurin viestisuunnistus säilyttää kutinsa, vaikka huimiin osallistumisten lukuihin ennen koronaa ei yllettykään.

Kun Jukola edellisen kerran järjestettiin perinteisessä Vakka-Suomessa, mukana oli lähes 1380 joukkuetta ja noin 8400 suunnistajaa. Aikansa komeita ennätyslukuja. Silloin vuonna 1985 Laitilassa seurajoukkueista poikkeavat kokoonpanot eivät vielä olleet mahdollisia.

Veijo Viitanen