A-Fordilla kesäretkille–Zengerit ajelevat autolla, joka liittyy Suomen sodan jälkeiseen historiaan

0
Pekka Zenger ja tyttärentytär Minttu nauttivat kesäajeluista A-Fordilla.

Uudenkaupungin keskustaan on pysäköity kaunis A-Ford vuosimallia 1929. Pekka Zenger on tuonut perheen naisväen kenkäkauppaan. Hän tuskin ehtii autosta ulos, kun ympärillä jo parveilee ihmisiä. Auton historia kiinnostaa Uudessakaupungissa.

Zenger kertoo, että hänen isänsä, Leo Zenger , on ostanut auton alunperin valtiolle vuonna 1947.

– Tiettävästi tämä on ollut taksikäytössä ennen sotia. Isäni löysi auton sillan pielestä, Kumi-Vikmanin pihasta.

Auto hankittiin sen aikaisen maanlunastuslautakunnan käyttöön.

– Isäni toimi lautakunnassa metsänhoitajana.

A-Fordilla lautakunta on kulkenut hankkimassa pientiloja Karjalasta tulleille pakolaisille. Auto oli lautakunnan käytössä noin kolme vuotta.

– Sen jälkeen isäni käytti autoa, kun teki veroluokitusta ja myrskyvaurioarvioita valtiolle.

Leo Zengerin käytössä auto oli aina vuoteen 1961 ja sen jälkeen se jäi perheen kotitilan suuliin Salmelle. 80-luvulla Pekka Zenger alkoi miettiä, että jokin mukava harrastus olisi kiva keksiä. Nykyisin Raumalla asuva Zenger muisti silloin kotipaikkansa suulissa olevan Fordin ja päätti alkaa entisöidä autoa.

– Aloitin entisöinnin vuonna 1988 ja auto museokatsastettiin 1997. Olen koulutukseltani konetekniikan diplomi-insinööri. Teknistä ajattelua minulla on, mutta en minä silti osannut kaikkea itse tehdä, hän myöntää.

Auto entisöitiin pieteetillä. Mitä Zenger ei itse osannut tehdä, hän teetti ostotyönä ammattilaisilla. Niin A-Ford sai takaisin kauniin ilmeensä. Auton maalauksetkin kunnioittavat alkuperäisiä värejä.

Vuodesta 1997 lähtien auto on ollut Zengerin perheellä kesäkäytössä. Yleensä sitä ajaa Pekka Zenger itse, välillä myös poika ja nyt isä on luvannut opettaa myös tyttären ajamaan Fordia. Pekka Zenger sanoo, että pientä opettelua se vaatii.

– Vaihteita on kolme eteen ja yksi taakse.

Periaatteessa auton enimmäisnopeus on 80 km/h, mutta käytännössä 60 km/h. Pitkiä matkoja Fordilla ei ajella. Yhtenä kesänä Zengerit kiersivät saariston rengastien.

– Joka kesä olen käynyt Laitilan Kasitorilla mobilistien tapahtumassa, kun kuulun Rauman seudun mobilisteihin, Pekka Zenger kertoo.

Hän omistaa myös toisen klassikkoauton: Volkswagenin vuosimallia 56. Se on ”mummin auto”.

– Mummi harrasti koirakenneltoimintaa ja kulki autolla koiranäyttelyissä.

A-Ford kuluttaa hieman enemmän kuin nykyiset henkilöautot. Kulutus on noin 12 litraa sadalla. Nykyisillä polttoaineiden hinnoilla kesäreissuille tulee hintaa.

– Toisaalta tilanne on vastaava kuin veneellä: käyttöä on sittenkin niin vähän, että ihan sama sitten mitä polttoaine maksaa.

Pekka Zenger käynnistää auton ja A-Fordin moottori alkaa pitää tasaista raksutusta. Toimittajan pyynnöstä Zenger soittaa äänitorvea. Se soi kuin sumusireeni Alisellakadulla. Ääni varmasti pysäyttää muut liikenteessä.

Maikki Zenger , 4, ja Minttu Zenger , 8, kiipeävät papan Fordin kyytiin. Kesäretki jatkuu komealla kyydillä.