Alisellekadulle toivotaan vielä kasveja ja varjoa – Tulevat ajojärjestelyt ja parkkipaikkojen puute yhä yrittäjien huolena

0
Kirjakaupan Taina Yläpelto kaipaa uudistetulle kadulle selkeästi merkkittyjä parkkipaikkoja, lisää kasveja ja varjoisia paikkoja.

Uudistettu Alisenkadun kortteli Koulukadun ja Sepänkadun välillä kerää keskustan kivijalkayrittäjiltä sekä kiitosta että kritiikkiä. Yrittäjät ovat yhtä mieltä siitä, että uudistettu katu on parempi kuin aikaisempi ja nyt oli ihan vihoviimeinen hetki kadun uudistamiseen.

He kuitenkin toivovat, että kortteli ei avajaisista huolimatta olisi vielä valmis. Kadulle kaivataan vielä lisää parkkipaikkoja, vihreyttä ja varjoa.

– Remontin lopputulos on upea. Onhan se valtavan paljon parempi kuin entinen Alinenkatu, mutta alueelle kaivattaisiin vielä kasveja ja vaikkapa kahvila terasseineen. Avajaistapahtumaa kuitenkin ihmettelen. Kaupunki maksoi suuret summat remontista, mutta avajaisiin ei viitsitty panostaa, joten ne jäivät vähän kevyiksi. Missä kaikki fanfaarit olivat, Studio 25:n yrittäjä Markku Suominen pohtii.

Studio Fotomikan Mika Renholmin mukaan uudistettu katualue on siisti, mutta autio.

– Ja katukivet heijastavat valoa todella kirkkaasti, joten helteellä tämä on kuuma pätsi. Tähän on tuotava ehdottomasti lisää varjoa ja kasvillisuutta. Myös parkkipaikkojen puute on ongelma, Renholm lisää.

Renholm myös huomauttaa, että uudistettu kadunpätkä on muuttunut pihakaduksi, joten jatkossa se tarkoittaa autoilijoille aiemmasta poikkeavia väistämisjärjestelyitä.

– Esimerkiksi Koulukadun ja Alisenkadun kulmassa joutuu jatkossa Alistakatua ajava autoilija väistämään myös alhaalta rannasta päin tulevia, koska Alisellakadulla on kolmio, Renholm huomauttaa.

Kirjakaupan Taina Yläpelto kaipaa uudistetulle kadulle selkeästi merkkittyjä parkkipaikkoja, lisää kasveja ja varjoisia paikkoja.

Kirja-Vakan Taina Yläpelto on huolissaan siitä, osaavatko uusikaupunkilaiset toimia pihakadulla.

– Pyöräilijät ja lautailijat kulkevat nyt kadulla miten sattuu. Miten väistämissäännöt muuttuvat, kun autoilijat palaavat kadulle, hän pohtii.

Yläpellon mukaan katualueesta tuli kuuma ja liian kirkas. Kasvillisuutta ja varjoa hänkin peräänkuuluttaa.

– Ja parkkipaikkojen puute huolettaa. Olemme aikoinaan vuokranneet liikekiinteistön, jonka edessä oli parkkipaikkoja. Nyt koko kadunpätkälle ei ole tulossa kuin pari invapaikkaa, Yläpelto lisää.

Kunhan autoliikenne saa taas kulkea Alisenkadun läpi, niin väistämissäännöt muuttuvat. Remontoidut kaksi korttelia on luokiteltu pihakaduksi, jolloin jalankulkijoille on annettava esteetön kulku. Autojen ajonopeus ei saa ylittää 20 km/h. Pihakadulta tavalliselle tielle tulevat väistävät muita tienkäyttäjiä.

Rami Hyytiän Kesport toimi kevääseen asti Alisenkadun ensimmäisellä urakkapätkällä. Huhtikuussa hän muutti liiketilansa Sepänkadun ja Liljalaaksonkadun väliselle osuudelle, joka on vuorostaan nyt remontissa.

– Jos ei korona tai sodan uhka tuo tarpeeksi haasteita elämään, niin kannattaa siirtää liiketilaansa siten, että se varmasti pysyy remontoitavalla alueella, Hyytiä nauraa.

Hyytiä olisi kaivannut Alisenkadun uudistamiseen vielä lisää yrittäjien ja kaupungin välistä vuoropuhelua.

– Silloin meidän huolemme kasvien ja parkkipaikkojen puutteesta olisi ehkä kuultu, Hyytiä lisää.

Hyytiä on tyytyväinen, että katualuetta on uudistettu, koska ei menneisiin vuosikymmeniin jämähtänyt Alinenkatu palvellut enää kaupunkilaisia eikä yrittäjiä.

– Uudesta tehdään kuitenkin liian modernia, se ei sovi minun silmääni, eikä puutalokaupunkiin. Onhan se laatoitus ihan hyvännäköinen, mutta muut kadulle sijoitetut asiat eivät nyt oikein toimi. Uudistukseksi olisi riittänyt nostettu asvalttipinta sekä istutusten uusiminen ja kiveyksen suoristaminen, Hyytiä pohtii.

Keskustaan satsaaminen on kivijalkayrittäjille tärkeää

Uudenkaupungin yrittäjien puheenjohtaja Erkka Jäsperlän silmiin uudistettu Alisenkadun kortteli näyttää hyvältä.

– Katuhan näyttää hienolta. Oli todella tärkeää, että kadun uudistaminen saatiin tehtyä. Sitä on odoteltu kymmeniä vuosia, Jäsperlä toteaa.

Jäsperlä toteaa, että vuoden päästä tiedetään, kuinka uudistuksessa onnistuttiin ja kuinka valmis kortteli on nykymuodossaan vai tarvitseeko siihen hankkia jotakin lisää.

– Tämäkin katumaisema kypsyy mielessä ja silmä tottuu. Välillä voidaan pysähtyä miettimään, mitä oikeasti tarvitaan, jotta kokonaisuudesta muodostuisi kaikkien kaupunkilaisten yhteinen olohuone, Jäsperlä pohtii.

Paikallisten yrittäjien puheenjohtajana Jäsperlä kertoo kivijalkayrittäjien olevan hyvillään siitä, että keskustaa on viimeinkin ehostettu.

– Yrittäjien kannalta on tärkeää, että keskustaan satsataan ja sitä elävöitetään. On kulunut liian kauan niin, ettei keskustassa ole tehty mitään. Onhan se helpotus vihdoin kaikille, että vihdoin tapahtuu. Valmista tulee vielä tämän vuoden aikana, Jäsperlä sanoo.