Anu ja Janne ovat rakentaneet puutarhaa jo vuosia

0
Janne Korpela ja Anu Alhanen viettävät kesällä suurimman osan vapaa-ajastaan pihalla erilaisten askareiden parissa.

Kun Anu Alhanen ja Janne Korpela muuttivat nykyiseen kotiinsa, he katselivat vuoden verran tyhjää heinittynyttä pihaa. Ja suunnittelivat.

– Seuraavana vuotena maalattiin nurmikolle ensimmäisten istutusalueiden rajat spraymaalilla ja siitä kaikki on sitten lähtenyt rakentumaan, kuvailee Anu Alhanen.

Nyt, viisi vuotta myöhemmin, pihapiiri on löytänyt muotonsa. Talon ympärillä on lukuisia, luonnonkivillä reunustettuja alueita kukille, pensaille ja köynnöskasveille. Tontin toisesta reunasta löytyy hyötykasvimaa ja tilaa on myös grillialueelle, pihasaunalle, ruokailu- ja oleskeluryhmille. Mutta pääosassa ovat kukat.

– Rakastan kukkia, niiden erilaisia muotoja, värejä ja tuoksuja. Kukkien kasvattaminen on todella palkitsevaa, pohtii Anu Alhanen.

Valtaosa pihalla kasvavista kasveista on monivuotisia perennoja. Niitä on vuosien saatossa hankittu sekä taimimyymälöistä että muilta kasviharrastajilta.

– Toki minulla on aina jonkinlainen suunnitelma siitä mitä kasveja istutan mihin, mutta kasveillakin on oma tahtonsa. Ne valitsevat itse missä viihtyvät ja mihin leviävät. Itse pidän siitä että istutusalueilla on korkeusvaihtelua, eri värejä ja eri aikaan kukkivia kasveja.

Kasvit saavat lisääntyä omaan tahtiinsa. Jos alueella ei enää ole tilaa uudelle taimelle, siirretään taimi purkkiin ja sille etsitään uusi koti.

– Suhtaudun sen verran tunteellisesti kasveihini, etten halua kitkeä tai heittää pois hyviä taimia. Osan taimista myymme pois joko torilla tai suoraan täältä kotipihalta.

Vaikka ensikatsomalta ei uskoisi, eivät kaikki kasvit tässäkään paratiisissa viihdy.

– Yrityksistä huolimatta emme ole onnistuneet puiden kasvattamisessa. Lisäksi talon ympäristö on aivan liian avoin ja paahteinen varjokasveille. Niille olemme alkaneet raivata omaa aluetta tuolta tontin toiselta rajalta, metsän reunasta, mutta se projekti on vasta aluillaan, kertovat Anu ja Janne.

Pariskunnan yhteinen kasviharrastus vie paljon aikaa ja myös voimia.

– Näin kovalla helteellä on pihaa kasteltava kahdesti päivässä. Lisäksi aina riittää kitkettävää, korjattavaa ja jotain uutta rakennettavaa. Kädet ovat aina mullan värjäämät ja iltaisin lihaksia kolottaa.

Mutta puutarhaharrastus myös antaa paljon.

– Kasvien kanssa puuhailu on rentouttavaa ja terapeuttista. Saa ajatukset irti arjen muista askareista, painottaa Anu.

Puutarhassa hyödynnetään kierrätystä aina mahdollisuuksien mukaan.

– Kasvimaa lannoitteet haemme tutun hevostallilta ja myös ulkokalusteiden rakentamiseen Janne on käyttänyt erilaisia kierrätysmateriaaleja. Kierrätystä taitaa sekin olla että vanhassa maakellarissa on nykyään pihasauna, pohtii Anu Alhanen.