Edväisissä muistettiin Ukrainaa

0
Ukrainaa muistettiin aurinkoisissa tunnelmissa Edväisissä.

Ukrainan asia on mielessämme ja sydämessämme. Tästä muistutettiin sunnuntaina Edväisissä järjestetyssä Luodolla soi-tapahtumassa Ukrainan hyväksi. Tilaisuuden järjestivät Uudenkaupungin ev.lut-seurakunnat, katukirkko sekä helluntai- ja vapaaseurakunnat.

Osallistujat toivotti tervetulleeksi Mirjam Valopaasi . Hänen mukaansa Luodolla soi -tapahtuman osaksi sopi nyt hyvin seurakuntien yhteinen tapahtuma Ukrainan hyväksi. Myös tervehdyspuheen pitänyt kappalainen Juhani Kapiainen iloitsi yhteydestä yhteisen asian hyväksi.

– Kuten tämäkin osoittaa täällä Uudessakaupungissa seurakuntien välit ovat aina olleet hyvät. Olleet kaikki ne vuodet, jotka olen täällä toiminut. Kuten me ihmiset, seurakunnatkin ovat erilaisia, mutta asia on yhteinen, hän mainitsi.

Kapiainen muisteli myös Ukrainan-matkaansa vuonna 1998. Yleisön joukostakin löytyi muutama siellä joskus vieraillut.

– Kun on itse siellä käynyt, tapahtumat tulevat lähemmäs. Asuimme vaimoni kanssa matkamme aikana sikäläisessä kerrostalokaksiossa. Nyt kun näkee kuvia tuhotuista taloista, miettii onko tätä rakennustakaan enää jäljellä, hän kertoi.

Matkalta on hänen mieleensä jäänyt erityisesti vierailu kiovalaisessa luostarissa kynttiläkulkueineen, johon voi itsekin osallistua, sekä munkkien hautakammiot. Itse matka tapahtui mennen tullen junalla.

– Tästä matkasta lähtien Ukraina onkin aina ollut suosikkimaani. Urheiluakin seuratessani olen sen puolella. Nykyiset kuvat muun muassa Irbinistä järkyttävät, Kapiainen totesi.

Ukrainaan liittyy myös Tsernobylin ydinvoimala. Moni ei tule Kapiaisen mukaan ajatelleeksi, että sekin liittyy omalla tavallaan Raamattuun. Sana merkitsee koinruohoa, josta Raamatussa puhutaan.

Puheensa jälkeen syksyllä eläkkeelle lähtevää Kapiaista muistettiin myös pienellä lahjalla, Ukrainan hyväksi kudotulla matolla.

Konkreettisesti Ukrainan on kokenut myös tilaisuudessa vieraillut kouvolalainen avustustyöntekijä Markku Toimela .

– Olen ollut siellä kaksi kertaa ja seuraavalle avustusmatkalle lähdössä kuukauden päästä. Kouvolan poika porvoolaisten seurakuntien ja muiden tahojen kanssa, hän kertoi.

Aina ei ole ollut tietoa etukäteen tavarasta tai edes ajoneuvosta, mutta asiat ovat vain järjestyneet ja joku taho on ilmaantunut asiaa auttamaan. Toimela kiittääkin sitä johdatusta, joka tähän on johtanut sekä Suomessa että itse paikan päällä.

Puolan rajallakin asiat paikallisten yhteistyötahojen kanssa ovat sujuneet hyvin. Vaikka he edellisellä matkalla jonkun epämääräisen ilmiannon takia joutuivatkin pidätetyksi, mutta sekin asia selvisi.

– Jumala järjestää kuitenkin ihmisten asiat ja johtaa askeliamme. Kiitos myös kaikille, jotka ovat meitä auttaneet. Kirkon Ulkomaanapu, Caritas ja monet muut tekevät tärkeää työtä, Toimela totesi.

Hän kehottaa kaltaisiaan ”joutomiehiä” lähtemään mukaan avustustoimintaan. Toimelan omalla kohdalla liikkeelle panevana voimana oli hänen oma tyttärensä, joka heti Venäjän hyökkäyksen alettua kyseli isältään, että miksi olet vielä Suomessa.

Tunnelmallisessa tilaisuudessa myös yleisö sai osallistua yhteislaulujen merkeissä. Ensimmäiseksi lauletusta suomalaisesta rukouksesta päätteeksi laulettuun, monet kyyneliin herkistäneeseen, evakon lauluun, joka nyt tuntuu Ukrainan tilanteen takia ajankohtaiselta. Seurakuntien yhteinen kuoro esitti myös tunnelmallisen ukrainalaisen laulun.

Tapahtuman päätteeksi huutokaupattiin mattoja Ukrainan hyväksi. Myös paikalliset tahot olivat lahjoittaneet myyntipöydälle eri näköisiä tuotteitta Ukrainan värisissä ämpäreissä. Riistamiehetkin olivat tuoneet mukaan vietävää.

Tilaisuuden kunniaksi myös kesä näytti parastaan. Aurinko paistoi ja meri kimmelsi sen säteissä. Maistuvat kahvit ja lisukkeet täydensivät tunnelmaa.

Rauno Laine

Korjattu tapahtuman nimeksi Luodolla soi, ei Luodolla tuulee, kuten tekstissä alun perin luki.