Iloa ostolaskuista?

0

Uusikaupunki julkaisi ostolaskudatansa ensimmäistä kertaa kaiken kansan katsottavaksi. Julkaisuajankohta oli päivää ennen juhannusaattoa, joten joku on saattanut viettää keskikesän juhlansa kaupungin laskutietoja selaten. Kaupungille tulee vuositasolla kymmeniä tuhansia ostolaskuja ja näistä näyttäisi muodostuvan 41 357 excel-riviä.

Ostolaskut ovat kaiken kansan nähtävillä kaupungin verkkosivujen kaupunki ja hallinto -osion alta löytyvän talous-saarekkeen alla. Sieltä oman elämänsä tilastonikkarit ja pilkunviilaajat löytävät paljon kiinnostavaa ja epäkiinnostavaa numerotietoa pureskeltavaksi.

Ostodatan perusteella kaupunkia ovat ahkerasti laskuttaneet ainakin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Mehiläinen, Posti, Lännen Omavoima ja eri teleoperaattorit. Rahaa on liikkunut myös Turun, Laitilan, Rauman ja Raision kaupunkien taskuun.

Kaupunki on tilannut kirjoja ahkerasti monesta paikasta. Näkyypä laskulistauksessa myös rivitolkulla perintä-, konsultti-, juristi- sekä ruoka- ja kuljetuspalveluita. Kaupunki on käyttänyt esimerkiksi yhden yrityksen hankintajuristien palveluihin viime vuonna yli 16 000 euroa.

Kaupungin ostolaskudatasta nousee esille pikavilkaisulla ainakin muutamia kiinnostavia yksityiskohtia. Mihin kaupunki on esimerkiksi tarvinnut ajo-opetusta (8 349,64 euroa)? Minkä takia on ostettu palveluita kauneushoitolasta (44,35 e) tai tilattu suklaata monen tonnin edestä (6 614,27 e)? Mihin on tarvittu käsintehtyjä hiuskoristeita (35,72 e)?

Ostolaskujen julkaisemista ei vaadita laissa, joten laskujen julkaisu perustuu kunnan omaan haluun. Sen avulla on tarkoitus vahvistaa kunnan läpinäkyvyyttä ja demokratiaa. Kyseessä on avoin data, joten tietoa saa käyttää ja hyödyntää haluamallaan tavalla kuka tahansa, eli tieto on yhdenvertaisella tavalla niin kansalaisen, toimittajan, talousalan ammattilaisen, opiskelijan kuin vaikka yritysten käytössä. Tiedoista on kuitenkin poistettu toiminimiin ja terveystietoihin yksilöitävät laskut.

Uusikaupunki on päättänyt julkaista ostolaskudatansa jatkossa vuosittain kaupungin tilinpäätöksen hyväksymisen jälkeen. Uudenkaupungin lisäksi tänä vuonna ensimmäistä kertaa ostolaskunsa on julkaissut esimerkiksi Mikkeli. Jo aiemmin ostolaskudatansa on avannut viitisenkymmentä kuntaa. Ensimmäisenä laskunsa ehti julkaisemaan Helsinki, joka toi ostolaskunsa julki vuonna 2014.

Uudenkaupungin talousjohtaja Anne Takala totesi toukokuussa Uudenkaupungin Sanomissa, että Kuntaliiton kunnille antamat ostolaskuohjeet ovat paikoin epäselviä ja tulkinnanvaraisia. Haasteena laajempaan kuntavertailuun näyttäisi olevan ainakin se, että yhteisesti annetuista ohjeista huolimatta jokainen kunta on avannut ostolaskut omalla tavallaan. Luokittelut ovat erilaisia, kentät eri järjestyksessä ja tilien nimet vaihtelevat. Vertailu on siis työlästä.

Uudessakaupungissa on pohdittu ostolaskujen julkaisemista Takalan mukaan jo pidempään, mutta kokoomuksen joulukuussa 2019 tekemä valtuustoaloite toi vielä lisäpontta purjeisiin. Takala on korostanut, ettei kaupungilla ole mitään salattavaa, joten kaupunkilaiset pääsevät nyt aiempaa helpommin tarkastelemaan ostolaskujen tietoja. Tosin julkiseksi tarkoitettuja tietoja on tähänkin asti saanut pyytämällä.

Kunnat antavat ostolaskuista tarvittaessa lisätietoja, mutta tietopyynnöt on esitettävä suullisesti tai kirjallisesti kaupungin kirjaamoon. Tietopyyntö on yksilöitävä mahdollisimman tarkasti, mutta sitä ei tarvitse perustella. Kaupunki vastaa tietopyyntöihin, kunhan se ehtii.

Kaupungin laskentapäällikkö Jukka Jokiranta lupasi, että ostolaskudatan julkaisua kehitetään seuraavia vuosia varten. Mallia voisi ottaa esimerkiksi Haminan kaupungista, joka julkaisee tiedot ostolaskuista kuukausittain. Avoin ostotietodata tuodaan Haminan kaupungin verkkosivuille aina kuukauden 15. päivän jälkeen. Tämä tarkoittaa tuhansia perattavia laskuja joka kuukausi.

Katja Kaartinen

toimittaja