Maastojuoksun Suomen mestari Mustafe Muuse tähdittää lauantaina Ike-hölkkää

0
Turkulainen juoksijalupaus Mustafe Muuse osallistuu lauantaina Lokalahdella Ike-hölkkään. Muuse kertoo arvostavansa Kanervan vaikutusta etenkin varsinaissuomalaiseen urheiluun. Kuva: Jukka Vaso

Vuonna 2018 turkulainen kestävyysjuoksija Mustafe Muuse juoksi Perniössä nuorten SM-maastokisoissa pronssille, vaikka hän oli löytänyt itsensä lajin pariin vasta vuosi sitten.

Palkintojenjako on piirtynyt vahvasti Muusen mieleen, sillä mitalin ripusti kaulaan Ilkka Kanerva ja antoipa vielä henkilökohtaisesti tsempit Muuselle.

– Palkintojenjaon jälkeen hän taputti selkääni ja kertoi, kuinka hän on seurannut kehitystäni ja kannusti jatkamaan eteenpäin. Olin ihan hämmästynyt, että Ilkka sanoi minulle noin, Muuse muistelee.

Turun Urheiluliittoa edustava Muuse, 20, on lauantaina mukana Lokalahdella järjestettävässä perinteisessä Ike-hölkässä. Hän aikoo osallistua itse kilpailuun sekä olla mukana lasten kids-juoksussa kannustamassa nuoria juoksijoita.

Suomalaisen urheilun suurvaikuttajiin kuulunut Kanerva menehtyi huhtikuussa, joten Muuse pitää kunnia-asiana, että nimenomaan hänet on kutsuttu tapahtumaan.

– Ike on minulle ollut monella elämän osa-alueella tietynlainen esikuva, vaikken häneen päässyt tarkemmin tutustumaan. Monessa asiassa olen katsonut häntä ylöspäin oli kyseessä sitten politiikka tai urheilu, Muuse kertoo.

Toukokuussa Muuse saavutti SM-maastokilpailuissa ensimmäisen mestaruuden aikuisten sarjassa. Hän kertoi silloin omistavansa voiton Kanervan muistolle.

– Tiesin silloin, että voitto olisi merkinnyt myös Ilkalle paljon, koska varsinaissuomalainen urheilu oli hänelle tärkeää.

Muuse on noussut kestävyysurheilupiireissä vauhdikkaasti kohti kotimaista kärkeä. Vasta vuonna 2017 urheilija aloitti aktiivisen lajiharjoittelun ja huomasi nopeasti nousevansa juniorisarjoissa nopeimpien joukkoon.

Vuonna 2018 hän pääsi jo ensimmäistä kertaa nuorten SM-mitaleille sekä osallistui nuorten maaotteluun ja EM-kisoihin. Tänä vuonna murtautuminen tapahtui aikuisten tasolle, mistä kertoo SM-kullan voittaminen maastojuoksussa.

– Taisin olla nuorin voittaja aikuisten pitkällä matkalla vuosikausiin. Olen panostanut juoksuun niin paljon, että osasin odottaa menestystä jossain vaiheessa.

Loukkaantuminen varjosti Muusen harjoittelua vuosina 2019 sekä 2020 ja mielessä oli myös juoksu-uran lopetus. Apua hän haki ulkomaanleireiltä, joissa hän pääsi harjoittelemaan maailman kovimpien juoksijoiden kanssa.

Etiopian leirillä, 2020, Muuselle muodostui hieman sattumaltakin harjoittelu- ja ystävyyssuhde yhteen kaikkien aikojen parhaaseen kestävyysjuoksijaan britti Mo Farahiin.

– Olin 19-vuotiaana yksin etiopialaisessa hotellissa ja Farah oli alakerran naapurina. Hän huomasi, että taisin olla vähän hukassa ja tuli sitten puhumaan minulle, Muuse naurahtaa.

Hän vitsaileekin, että Farahista tuli hänelle isähahmo, joka katsoi perään ja ilmoitti aina harjoituksista.

– Viikoittain soitellaan ja vaihdetaan kuulumisia, joten on aika hienoa, että tuollainen legenda on ystäväpiirissä.

Harjoitusleireillä Muusen kirittäjinä on ollut Farahin lisäksi arvokisamitalisteja. Kun puhutaan, miksi jotkin urheilijat ovat niin hyviä siinä, mitä he tekevät, Muuse mainitsee sitoutumisen.

– Esimerkiksi Farah sitoutui aivan täysillä omaan lajiinsa. Se ehkä meiltä suomalaisilta puuttuu, kun pitäisi olla vaihtoehtoisia urasuunnitelmia, niin keskittyminen urheiluun voi silloin olla puolittaista, Muuse pohtii.

Tällä hetkellä Muusen katse on ensi viikon Kalevan kisoissa. Hän osallistuu 5 000 metrin sekä 10 000 metrin kilpailuihin ja haussa on kaksi mitalia.

Pitkän tähtäimen tavoitteena on vuoden 2028 Los Angelesin olympialaiset, jossa Muuse haluaa realistisesti taistella huippusijoituksista.

– Jos arvokisoihin haluaa osallistua, pitää pystyä rikkomaan Suomen ennätyksiä vitosen ja kympin matkoilta. Uskon, että lähitulevaisuudessa pystyn ne rikkomaan, Muuse päättää itsevarmasti.