Jussi Ankelo yhdeksäs EM-sprintissä Unkarissa

0

Kalannin Jussi Ankelo pääsi aloittamaan nuorten maajoukkueuransa suunnistuksen Euroopan mestaruuskilpailuissa Unkarissa. Kolmen päivän helteisellä turneella 18-sarjan juniori oli parhaimmillaan sprintissä.

Toukokuussa sprintin H17-sarjan SM-kultaa voittanut Jussi Ankelo oli tässä lajimuodossa suomalaisten poikien paras sunnuntaina Unkarin Salgotarjanissa. Yhdeksäs tila ja vain 39 sekuntia espanjalaiselle voittajalle jääneenä.

Ankelo otti sprintissä alun varman päälle ja hän lisäsi sitten vauhtia, kun sopiva suunnistusrytmi löytyi. Loppu kulki kärjen vauhtia vanhassa kaupungissa, jossa oli sokkeloita ja kujia sekä myös jyrkähkön mäen portaikkoja ja kivimuureja.

Itsensä kokoaminen edellisen päivän vaikeuksista oli Jussille merkittävää. EM-pitkällä matkalla kisa meni pieleen heti kakkosvälillä ja johti juoksuun jopa kartan ulkopuolelle. Sijoituksena seikkailusta lauantaina 85. tila, lähes puoli tuntia kärkeä perässä.

Kisat maanantaina päättäneessä EM-viestissä kalantilainen oli taas elementissään. Oudossa ja peitteisessä maastotyypissä suunnistus sujui hyvin. Toiselle lenkille Ankelo pääsi 18. tilalla ja nosti sijoitusta peräti seitsemän pykälää.

Nuorten miesten aloittajana suunnisti Rauli Aho ja ankkurina vaikeuksien kautta 18. tilalla maaliin yltänyt Pyry Riissanen . 18-vuotiaat naiset voittivat samaan aikaan viestin EM-kultaa.

Suomi saavutti nuorten EM-kilpailuista kolme mitalia, kaikki 18-vuotiaiden sarjasta. Nuorten maajoukkuevalmentaja Arttu Syrjäläinen oli varovaisen tyytyväinen suomalaisantiin.

– Nämä olivat erittäin vaikeat kisat nuorille, joilla ei ollut kokemusta tämäntyyppisistä maastoista. He joutuivat suoraan tuntemattomaan, kun saivat kartan käteen, summasi Syrjäläinen.

– Kaikki nuoret keräsivät hyvää arvokisakokemusta. Pääsimme kuitenkin joka päivä mitaleille ja siihen päälle tuli muutamia sijoituksia kuuden joukkoon.

Euroopan nuorten EM-kilpailut järjestetään ensi vuonna Bulgariassa. Sinne voidaan edelleen tähdätä myös kalantilaisin voimin ja vauhdilla.