Kesäinen konsertti hiljentyy

0
Harjalintu ilahduttaa Pyhärannassa.

Helein kesä on jo takana ja mennään hyvää vauhtia kohti syksyä. Sen huomaa yön hämäränä hetkenä sekä aamun usvan sekä kosteuden hiipimisenä maille ja mannuille.

Myös kesäinen lintujen äänikonsertti on hiljentynyt. Jotkut laulavat ja visertävät loppukesään saakka, mutta paras terä on jo poissa. Laulukin on enemmän satunnaista ja lyhytaikaista. Käkikin on saanut herneen tai viljanvihneen kurkkuunsa. Satakielikin hiljentynyt.

Enemmän kuuleekin nyt maailmalle ehtineiden lintupoikueiden ääniä kuten pöllönuorisoa, joita emolintu vielä saattaa ruokkia. Ehtivimmillä on jo kesän toinen poikue menossa. Tiaisilla ja mustarastaillakin. Oma lukunsa on tuttu toukmettinen eli sepelkyyhky, jolla voi olla poikaset pesässään vielä syyskuussakin. Ja jos muut ovat jo vaienneet, se jaksaa kyllä huhuilla.

Kesämökin aamuterassillakin voi laulunpätkiä edelleen kuulla. Äänessä ovat vielä ainakin peippo, tiltaltti, punarinta sekä pajulintu. Mustapää-, herne- sekä pensaskerttukin vetävät säettänsä kuten musta- ja punakylkirastaatkin.

Järvellä huutaa kuikka poikasensa kanssa, mikä sen paremmin suomalaiseen kesään sopisikaan. Kurjetkin yhtyvät konserttiin. Joutsenen pojatkin ovat palleroista kasvaneet kovaa vauhtia.

Jos jotkut ovat vielä pesäpuuhissaan, toiset suuntaavat etelän maille. Meidän rannoille saapuu jo lintuporukkaa, etenkin kahlaajalintuja, pohjoisesta. Lyhyt visiitti arktisille alueille on takana ja nokka kohti etelää. Tai puoliso on jätetty huolehtimaan jälkikasvusta, mitäpä siellä enää minua tarvittaisiin. Joillakin kahlaajalinnuilla koiraskin.

Elokuu on jo vilkasta lähdön aikaa ja monet kesäiset laulintumme vain häipyvät maisemista vaivihkaa. Monet niistä muuttavat yöllä ja elokuiselta yötaivaalta voi tarkkakorvainen havainnoitsija kuulla ääniä ja sirahduksia.

Loppukesä ja syksy on mielenkiintoista aikaa luonnontarkkailijalle. Lintuharrastajat hakeutuvat hyville lintupaikoille tarkkailemaan syysmuuttoa. Pellon reunoille, lintutorneihin ja meren rannoille. Kuten vaikkapa Pyhärannan Rihtniemeen.

Nyt heinäkuussa meri on siellä vielä varsin hiljainen, ellei oteta lukuun merimetsoja. Mereltä lähtee liikkeelle niitä iso tumma lössi, ehkä muutama tuhat, joka peittää taivaanrannan. Parvea kohti puksutteleva venekin tuntuu katoavan joukkoon.

Pyhärannassa on tehty muitakin mielenkiintoisia lintuhavaintoja. Eksottisen näköinen harjalintupariskunta on asettunut sinne mahdollisesti pesimään. Kyseessä olisi lajista ensimmäinen pesintä maassamme tiettävästi 1900-luvun alun jälkeen.

Rauno Laine