Kirjaston lukuvinkkejä: Uusia retkikirjoja kansallispuistoista

0
Tämän kuun kirjaston lukuvinkit esittelevät erilaisia retkeilyyn ja vaellukseen liittyviä kirjoja. Käydäänpä kirjoissa myös monissa Suomen kansallispuistoissakin.

Valtion luonnonsuojelualueille tehtiin vuonna 2021 noin 8,5 miljoonaa käyntiä. Suosituimpia olivat Pallas ja Yllätunturi, seuraavaksi Urho Kekkosen kansallispuisto. Uusin on Sallan kansallispuisto. Opaskirjoja retkeilyyn saa kirjastoistakin ja tänä vuonna uusia kirjoja on ilmestynyt useita.

Olli Järvenkylä ja Tomi Rantanen: Reppuretki kansallispuistoon


Miesten käsissä on syntynyt eräopas. Kyseessä on retki- ja kansallispuistokirja Suomen komeimmista maisemista.

Jani Jäppinen:

Retkeilijä


Jäppisen kirja on kattava opas luonnossa liikkumiseen. Kirjassa käydään läpi välineitä ja erätaitoja, joilla retkeily onnistuu. Näkökulmana on luonnossa liikkuminen sekä retkeilijän että vaeltajan kannalta. Erävälineiden lisäksi kirjassa on oppaat tärkeimmistä suomalaisista kansallispuistoista ja erämaista.

Tomi Kontio: Kansallispuistojen kutsu


Teos esittelee kirjailija Tomi Kontion henkistä matkantekoa ajassa ja kauniin luonnon ylistystä. Kirjailija lähti pystylähiöstä pystymetsään 2015 jutun tekoon, ja jatkoi poikansa kanssa yhä kauemmas suurille selkosille.

Jouni Laaksonen: Retkeilijän kansallispuistot


Kyseessä on jo kirjan 12. täydennetty painos. Siinä on kuvattu Suomen 40 kansallispuiston reitit – myös liikuntarajoitteisille – lisäksi kaikista kohteista on kartta.

Heikki Viitanen: Eräretki Suomen luontoon


Viitanen antaa kirjassaan ohjeita eksymisen ja muiden ongelmien varalle.

Tommi Sirviö ja Aron Goochin: Hossa ja Kylmäluoma


Kyseessä on kevyt kirjan ja kartan välimuoto, jossa kirjailija ja kartantekijä esittelevät päiväretket ja vaellusreitit sekä luontoa, historiaa ja kohteita.

Jouni Laaksonen: Karhunkierros ja Oulanka


Kuhmolainen Laaksonen teki päivitetyn version liki 70-vuotiaista retkeilyreiteistä Rukan ja Oulangan kansallispuistoihin. Teos on sekä retkeilyopas että ulkoilukartta. Mukaan otettavat ulkoilukartat on painettu vedenkestävälle synteettiselle materiaalille ja pakattu pahvikoteloon.

Uudenkaupungin pääkirjaston tämän kuun lukuvinkit kokosi informaatikko Sari Levón.