Kotiinpaluu herättää tunteita

0
Meri Pauniahon Kotiinpaluu-näyttelyssä katsoja voi havainnoida tuttuja yksityiskohtia Pauniahon teosten kotimaisemistaan.

Raumalainen taidegraafikko Meri Pauniaho iloitsee siitä, kun on lähiaikoina muuttanut takaisin taloon, jossa hän on viimeksi asunut 30 vuotta sitten. Ajatus siitä, että monen kymmenen vuoden tauon jälkeen voi palata vanhaan kotiin, innoitti Pauniahon Kotiinpaluu-näyttelyä Runonkulman galleriassa.

– Muutto konkretisoi minua siitä, että tässä iässä voi palata onnellisten asioiden lähettyville. Näyttelyn teokset pyörivät kodin, tilan ja muistamisen ympärillä, Pauniaho taustoittaa.

Näyttelyssä on esillä 17 erilaista teosta. Mukana on täysin ennen näkemättömiä teoksia, mutta myös aikaisemmista näyttelyistä tuttuja luomuksia. Teoksissa Pauniaho on kuvaillut mm. omia mummoloitaan sekä aikaisempia kotejaan.

Hän kertookin, että teokset nojaavat vahvasti hänen henkilökohtaisen elämän tapahtumiin. Samalla teoksia voi kuitenkin tarkastella yleisellä tasolla, jos teoksista paistaisi läpi katsojalle jokin tuttu asia omasta kotiympäristöstään.

Pauniahon teoksissa esiintyy erilaisia tiloja, huoneita ja maisemia, mutta ihmisiä ei ole näkyvissä. Sen sijaan osassa teoksista löytyy pandoja. Opiskellessaan Lahden taideinstituutissa hän huomasi, että me kaikki näytämme enemmän tai vähemmän pandoilta erilaisine olotiloineen.

– Jos tarvitsen teokseen ihmisen, niin silloin teen siitä pandan. Koen, että pystyn pandalla kuvailemaan paremmin ihmisen läsnäoloa teoksissa, Pauniaho selittää.

Teokset ovat tehty kohopainografiikalla käyttäen yhden laatan tekniikkaa. Pauniahon mukaan grafiikkaa voi tehdä niin, että jokaista eri väriä varten on oma laatta, jotka pinotaan päällekkäin, mutta hän käyttää vain yhtä laattaa. Laattamateriaalina hän käyttää pvc-muovilevyjä.

– Laatasta poistetaan kaikki se, mitä halutaan jäävän paperin väriseksi eli valkoiseksi. Sen jälkeen vedostetaan yleensä vaalea väri ja mietitään, mitkä kohdat halutaan sen väriseksi ja jätetään ne kohdat auki. Sama homma toistuu muidenkin värien kohdalla.

Yhden laatan tekniikka on siis työlästä. Joskus Pauniaho on tyytyväinen teokseen vain muutaman värin jälkeen, mutta toisinaan värejä saattaa joutua käyttämään lähemmäs kymmentä.

– Ihan minimissään yhteen väriin kuluu aikaa viikko, mutta rauhallisella työtahdilla aikaa kuluu noin kaksi viikkoa. Käytännössä kokonaan valmiin työn tekemiseen menee noin kaksi kuukautta.

Pauniahon näyttely Runonkulman galleriassa on hänelle ensimmäinen isompi yksityisnäyttely sitten vuoden 2020 koronasulun. Uudessakaupungissa hän on viimeksi esitellyt teoksiaan vuonna 2015.

Taiteilija toivoo teoksien herättävän keskustelua katsojissa. Varsinaista sanomaa hänellä ei ole, vaan hänen mielestään jokaisen teoksen merkitys syntyy siitä, että jokainen voi tulkita sitä omalla tavallaan.

– Jokainen voi ajatella teoksia omalla tavallaan, mutta tietenkin voi arvuutella sitä, mitäköhän minä olen tuolla tarkoittanut. Koen, että teoksiani on helppo lähestyä, koska yksityiskohdat ovat varmasti monille tuttuja omissa elämissään, Pauniaho päättää.

Galleria on avoinna ke–pe klo 11–17 ja la 11–15. 10. elokuuta alkaen galleria on auki ke 16–19 ja la 11–15. Kotiinpaluu-näyttely on esillä 20. elokuuta saakka.