Kovatasoiset kilpailut Sorvakon kentällä

0
Laitilan Jyskeen Verna Vuorela (vas.) ja Uudenkaupungin Kenttäkarhujen Mea Toivonen urakoivat keskiviikkona Sorvakon kentällä. Pauliina Aalto odottaa kilpailuja mielenkiinnolla.

Sorvakon urheilukentällä kilpaillaan ensi viikon keskiviikkona hyvätasoiset yleisurheilukilpailut. Neljän eri piirin parhaat 17-vuotiaat kilpailevat Uudessakaupungissa piiriottelussa.

Uudenkaupungin Kenttäkarhut järjestää kisat yhdessä Laitilan Jyskeen kanssa. Kenttäkarhujen Pauliina Aallon mukaan pientä apua on saatu myös Nousiaisista ja moukarikisat ovat Kalannin Vankan vastuulla.

– Mukana on Suomen huippuja 17-vuotiaiden sarjoista. Suurin osa on 16–17-vuotiaita ja muutamia 15-vuotiaita on ainakin. Mukaan on tulossa muutama urheilija, jotka olivat mukana ikäluokan EM-kisoissa Jerusalemissa, Aalto kertoo.

Viime vuonna kisat järjestettiin Kuortaneella Etelä-Pohjanmaalla ja nyt oli Varsinais-Suomen vuoro. Uusikaupunki päätyi kisäisännäksi hyvän kentän ansiosta.

– Täällä on kahdeksan juoksurataa. Vastaavat kisat olivat joskus Laitilassa ja siellä on vain kuusi rataa. Se vaikeuttaa aikataulua, kun pitää olla alkuerät ja finaalit, Aalto tietää ja kehuu samalla kaupungin työntekijöiden työtä kentän eteen.

Yhtä isoja kisoja ei järjestetä lähiseudulla läheskään joka vuosi. Muutama vuosi sitten Laitila isännöi Koululiikuntaliiton kisoja ja järjesti nuorten SM-kisat vuonna 2018.

Suuren kilpailun järjestäminen vaatii paljon vapaaehtoisia.

– Laskettiin, että sellainen 75–80 henkilöä tarvitaan pyörittämään kisat läpi. Siinä on mukana kaikki toimitsijat ja kioskityöntekijät, Aalto sanoo.

Varsinais-Suomen parhaimmiston lisäksi mukana on urheilijoita Satakunnasta, Hämeestä ja Etelä-Pohjanmaalta. Piirit ilmoittavat jokaiseen lajiin kaksi osallistujaa, mutta ilmoittautuminen päättyy tänään lauantaina, joten osallistujalistat eivät ole valmiina.

Varsinais-Suomen osallistujat ovat kuitenkin jo tiedossa ja myös Vakka-Suomi on hienosti edustettuna. Kenttäkarhuista mukana on Mea Toivonen keihäässä ja 400 metrin aidoissa. Kalannin Vankan Emilia Ellä ja Aino Saarinen kävelevät 3000 metrin kilpailussa.

Laitilan Jyskettä edustaa peräti kuusi yleisurheilijaa. Aamu Airisto ja Verna Vuorela ovat mukana pikaviestissä, joka lisäksi Airisto juoksee satasen ja Vuorela saman matkan aidoilla. Vuorela hyppää myös pituutta.

Kiia Ihanmäki kilpailee kolmiloikassa ja Aada Vuoriaho moukarissa. Valtteri Valtonen on mukana sekä kiekossa että keihäässä ja Elias Hyytiä hyppää seivästä.

Jerusalemin-kävijöistä on mukana Tarvasjoen Urheilijoiden Reko Tuominen , joka oli moukarifinaalin neljäs. Mukana ovat myös Turun Urheiluliiton Aarne Autio pika-aidoissa, Sisu Moilanen estejuoksussa, Aapo Kalajoki kiekonheitossa ja Minttu Laurila kuulantyönnössä.

Suomi saavutti EM-kisoista heinäkuun alussa viisi mitalia. Mitalisteista paikalla saattaa olla Kuortaneen Kunnon Veera Sauna-aho , joka voitti kultaa keihäänheitossa.

Kisat ovat monelle hyvä välitavoite ennen ikäluokan SM-kisoja Lempäälässä 12.–14.8.

Varsinais-Suomi on piiriottelussa vahva ennakkosuosikki.

– VARSY on voittanut kahtena edellisenä kertana, Aalto sanoo.

Kilpailut alkavat keskiviikkona 27.7. kello 17 ja päättyvät noin kello 21. Molemmat moukarikisat järjestetään kello 17 alkaen Kalannissa, sillä ne eivät yksinkertaisesti mahdu aikatauluun muiden kisojen sekaan.

Toivonen ja Vuorela urakoivat piiriottelussa

Kenttäkarhujen Mea Toivonen ja Jyskeen Verna Vuorela ovat niiden muutaman varsinaissuomalaisen joukossa, jotka osallistuvat useampaan lajiin.

Monipuolinen urheilija Toivonen hieman yllättyi lajeista, joihin hänet valittiin.

– Tuli yllätyksenä valinnat keihääseen ja nelosen aitoihin. Odotin, että pääsen kiekkokilpailuun, Toivonen sanoo.

Hän on heittänyt tällä kaudella keihästä jo viisi kertaa yli 40 metriä, mikä on ikäluokassa hyvä tulos.

400 metrin aitajuoksussa hän juoksi ennätyksensä 1.11,13 pienestä flunssasta huolimatta keskiviikkona Turussa. Myös keihäskaari 41,42 oli oma ennätys, mutta toivottavasti ei kauan, sillä ensi viikolla Toivosella on selvä tavoite.

– Enkat on tavoitteena, sijoituksesta en tiedä.

Toivosella on hieman erikoinen lajiyhdistelmä, mutta itse hän ei pidä sitä niin erikoisena. Hän tykkää sekä juoksu- että heittolajeista, vaikka juoksumatkoilla onkin tapana hieman jännittää. Keihäs ja kiekko sujuvat luonnostaan paremmin.

Toivonen on ollut tyytyväinen, että on päässyt tänä kesänä kilpailemaan taas enemmän. Viime kesän pilasi rasitusmurtuma jalassa.

Kisat ovat hyvä harjoitus kohti SM-kisoja.

– On kovat kilpailut. Suomen huippuja tulee vastaan, vähän lajista riippuen, Toivonen iloitsee.

Kauden päätavoite on SM-kisoissa, mutta vielä hän ei osaa sanoa mihin lajeihin siellä osallistuu. Kisa-aikataulu ei aivan suosi Toivosen kaltaista monipuolista urheilijaa.

– Rennot ja ehjät suoritukset ovat tavoitteena, sekä kiekossa että keihäässä SM-mitaleille yltänyt Toivonen kertoo.

Myös Jyskeen Verna Vuorela on kivunnut pari kertaa urallaan mitalikorokkeelle SM-tasolla. Piiriottelussa hän kilpailee pituudessa ja pika-aidoissa sekä pikaviestissä.

– Pituus ja aidat ovat minulle aika tasavahvoja lajeja, myös satasta ilman aitoja juokseva Vuorela kuvailee.

Hän ei osaa sanoa sijoituksellista tavoitetta, mutta toivoo rikkovansa ennätyksensä tutulla kentällä.

– Sellaisia hyviä perusvarmoja suorituksia lähden hakemaan.

Jyskeellä on Vuorelan ohella mukana viisi muutakin seuran edustajaa. Vuorelan mielestä se kertoo erityisesti hyvästä ikäluokasta.