Laitteille lisää käyttöikää

0

Hävikkiruuasta on puhuttu pitkään. Kampanjoiden ansiosta nyt yhä enemmän mietitään, miten hävikkiruuan voi käyttää. Kaupat ja ravintolat käyttävät sovelluksia hävikkiruuan myyntiin ja kotitalouksissa ruoka käytetään yhä tarkemmin. Myös biojätteen keräys isoimmissa taloyhtiöissä on käynnistynyt. Omakotitalopihoihinkin hankitaan kompostoreita.

Trendinä on kaikella tapaa vähentää jätettä, korjata ja kierrättää. Vaatteitakin tuunataan ja käytetään pitempään. Lisäksi tekstiilikeräyspistekin Uudessakaupungissa jo on: tekstiiliä voi viedä kierrätyskeskuksen keräyspisteeseen.

Kun kuluttajat ovat oppineet kierrättämään, yhä enemmän harmittaa se, että kodinkoneiden ja elektroniikan käyttöikä on usein onnettoman lyhyt. Neljä vuotta vanha kännykkä ei enää toimi kunnolla. Pesukone hajoaa jopa kolmen vuoden käytön jälkeen. Kun korjaajan kutsuu kotiin, usein hän toteaa, ettei laitetta kannata korjata. Varaosia on vaikea saada tai korjaus tulee yhtä kalliiksi kuin uuden hankinta.

Onneksi tähänkin on tulossa tolkku. Euroopan unioni on kiristänyt tuotteiden kestävän kehityksen minimitavoitteita linjaavaa lainsäädäntöä. Viime vuoden keväällä päivitettiin jääkaappien, pyykinpesukoneiden ja televisioiden ekosuunnitteluasetukset. Laitteilta vaaditaan pidempää käyttöikää ja varaosien saatavuutta.

Nyt sama vaatimus on tulossa myös älylaitteille eli kännyköille, tableteille ja tietokoneille. Ekosuunnitteluasetusten mukaan laitteisiin on oltava saatavilla varaosia ja ohjelmistopäivityksiä 7–10 vuoden ajan siitä, kun viimeinen mallia edustava laite on tuotu markkinoille (TS 18.7.). Uusi asetus on tarpeen, sillä Tilastokeskuksen mukaan pelkästään Suomessa syntyi sähkö- ja energiaromua vuonna 2020 noin 62 000 tonnia. E-jätteen määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa.

Teija Uitto