Masaliisa Satakunnasta

0
Masaliisa.

Masaliisa on tumma ja koristeellinen kaunotar Satakunnasta. Muualla päin Suomea masaliisa tunnetaan nimellä mokkapala, suklaaruutu, tuulomantorttu, rakkauden pala tai monalisa.

Leivonnaisen satakuntalainen nimi on yhä mysteeri. Joidenkin mielestä masaliisa kertoo tasa-arvosta, sillä leivonnaista tarjottiin aikanaan paljon kastejuhlissa, eikä ollut väliä kastetaanko poika vai tyttö, Masa vai Liisa.

Toinen epäilys väittää Liisan tehneen leivonnaista usein miehelleen Masalle. Epäillään vahvasti, että Masa olisi Porin entinen pitkäaikainen kaupunginjohtaja.

Yhden selityksen mukaan masaliisa olisi ranskalaista alkuperää ja niin hieno kirjoitusasultaan, että sitä ei kukaan enää muista, mutta lausuttuna se kuulostaa masaliisalta. Ranskalainen mazarin voisi olla kyseessä, mutta se on kyllä ihan erilainen, mantelinen leivonnainen.

Mokkapalojen alkuperäinen ohje on Ruotsista vuodelta 1945 Sju sorters kakor-kirjasta. Suomalainen versio leivonnaisesta on kotitalousneuvos Ritva Tuulosen käsialaa, siitä siis nimi tuulomantorttu. Ohjeessa pohjataikinaan ei kuitenkaan käytetä kaakaojauhetta, vaan pohjataikina on vaaleaa.

Mokkapalat maistuvat kaikille ja kaikissa tilanteissa, myös urheilutapahtumissa ja koulun myyjäisissä. Buffetpöydän ääressä onkin toimittava ripeästi ja määrätietoisesti, jotta saa valittua itselleen parhaan mokkaruudun. Kriteerit ovat selkeät: mahdollisimman paksu kerros kuorrutetta, näyttävät koristelut, mielellään joko kookoshiutaleita tai värikkäitä nonparelleja. Pohjataikinan tulee olla kuohkean näköinen ja todellinen mokkapalataituri leikkaa palat aina klassiseen 4×5 cm mittaan. Lisäksi kannattaa välttää reunapaloja, niihin ei koskaan riitä kuorrutetta riittävästi.

Masaliisa


4 kananmunaa

3 kahvikupillista sokeria

200 g voita sulatettuna

2 kahvikupillista maitoa

4,5 kahvikupillista vehnäjauhoja

5 rkl tummaa kaakaojauhetta

1,5 tl vaniljasokeria

3 tl leivinjauhetta

Vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi kananmunat ja sokeri. Sulata voi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita voita, maitoa ja jauhoseosta vuorotellen munasokerivaahtoon.

Vuoraa leivinpelti leivinpaperilla ja kaada löysä taikina pellille. Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä rauhassa pellillä.

Kuorrute

4 dl tomusokeria

4 rkl sulatettua voita

½ kahvikupillinen kahvia

3 rkl tummaa kaakaojauhetta

kookoshiutaleita tai nonparelleja

Sekoita kuorruteaineet keskenään. Levitä kuorrute jäähtyneen pohjan päälle ja koristele haluamallasi tavalla.