Mattilan tilalla avoimet ovet tulevana viikonloppuna

0
Lasikokoelmassa on mukana todella harvinaisia esineitä kuten keskimmäisessä vitriinissä olevat lasista valmistetut kuppaussarvet.

Pentti ja Anne Siivosen omistama Mattilan tila Kalannin Tammistossa avaa jälleen ovensa. Edellisen kerran talonpoikaiskotiin ja Siivosten huomattaviin kokoelmiin oli mahdollista tutustua kesällä 2018.

– Yleisön toivomuksesta avaamme tilan nyt yhden viikonlopun ajaksi, kertovat Pentti ja Anne Siivonen.

Vuonna 1896 perustettu Mattilan tila siirtyi pariskunnan omistukseen vuonna 1976. Siivoset ovat kunnostaneet tilan rakennuksia ja siirtäneet sinne myös muualta vanhoja, kokonaisuuteen sopivia rakennuksia. Erilaisten aittojen, pajan ja riihen lisäksi pihapiiristä löytyy myös harvinainen, hirsinen huussi, mikä äänestettiin Suomen kauneimmaksi ulkohuoneeksi vuonna 2012.

Rakennukset muodostavat historiaa huokuvan ja sopivan taustan Siivosten esinekokoelmille. Siivoset ovat vuosikymmenten saatossa keränneet mittavan kokoelman talonpoikaisesineistöä ja niinpä Mattilan tilalla on mahdollista tutustua perinpohjin siihen, miten maalaisyhteisössä ennen elettiin.

Esineet kertovat sekä arkisesta työstä että tekijöidensä käsityötaidosta ja luovuudesta. Joukossa on myös erikoisuuksia, kuten lattialle naisen hameen alle asetettu pieni kynttilälyhty, jonka avulla pitkistä jumalanpalveluksista selvisi paleltumatta.

Mattilassa on esillä myös osa Siivosten erilliskokoelmista, joille ei löydy Suomesta vastinetta.

– Tällä kertaa olen näyttelytilaan tuonut esille osan lasikokoelmastamme. Esillä on käyttöesineitä, kuten pulloja ja kannuja, mutta myös erikoisuuksia, kuten kaksi harvinaista, lasista valmistettua kuppaussarvea, kertoi Pentti Siivonen.

Siivosten vanhaa suomalaista lasia käsittelevän kokoelman pääosa on 1800-luvulta.

– Tätä kokoelmaa rakentaessamme olemme hankkineet vain täysin ehjiä esineitä, mikä on osaltaan ollut suuri haaste, sillä käytössä olleet lasiesineet eivät yleensä kestäneet vaurioitta, lisäsi Pentti Siivonen.

Kokoelmista laajemmin on esillä myös osa Siivosten keräämästä vakkakokoelmasta, samoin osa useamman sadan juustomuotin kokoelmasta. Lisäksi yhden aitan alakerran täyttää kupariesineiden kokoelma, jonka vanhimmat esineet ovat peräisin 1700-luvulta.

Tilassa on mahdollista esitellä vain osa laajasta kuparikokoelmasta, mutta silti katsoja saa hyvän käsityksen siitä, miten monipuolisesti kupariastioita on käytetty ja miten taidokkaasti niitäkin on osattu ja haluttu koristella.

Mattilan tilaan ja Pentti ja Anne Siivosen elämänmittaiseen keräilyharrastuksen synnyttämiin kokoelmiin pääsee tutustumaan maksutta tulevana lauantaina 16.7. sekä sunnuntaina 17.7. Ovet ovat avoinna molempina päivänä kello 12–16.

Tila löytyy osoitteesta Mudaistentie 47.