Merirosvoliput liehuivat Janhualla

0
Viimeinen, eli veteraanien Best in show -kehä.

Tummansinisiä pilviä ja kylmää tuulta uhmaten, rantautuivat merirosvot Janhuan veneenlaskupaikalle, iskivät merirosvolippunsa maahan, ja asettivat kulta-aarteensa, eli palkintopokaalit pöydälle.

Kyseessähän tietysti oli Merihurtat ry:n sunnuntaina järjestämä Merten armoilla Hurtta Show, johon osallistui iso liuta erirotuisia ja -kokoisia koiria.

Hurtta Show noudattaa hieman erilaista kaavaa kuin perinteiset match show´t. Alkuun ei jaeta pareja, vaan jokainen pääsee yksitellen kehään tuomarin arvioitavaksi. Lopuksi kaikki luokan osallistujat kutsutaan best in show -kehään ja jokainen palkitaan.

Koska match show´t, eli mätsärit, ovat mukavaa harjoitusta niin koiralle kuin esittäjällekin, Merihurtat haluavat tarjota kaikille onnistumisen tunnetta ja hyvää kokemusta.

– Meistä tavalliset mätsärit ovat vähän tylsiä. Haluamme luoda merirosvoteemalla rentoa ja hauskaa tunnelmaa, kertoo toinen tapahtuman järjestäjä ja merirosvokirjurina toiminut Kaya Angerja .

Luokkien alussa Kaya muistuttaa esittäjiä siitä, että kaikki palkitaan, eikä kukaan lähde tyhjin käsin.

Päivän aloittaa lapsi & koira -luokka, johon olisi voinut osallistua myös lelukoiran kanssa, mutta tällä kertaa mukana on vain eläviä malleja. Innokkaat koirat ja lapset juoksevat vuorotellen kehässä, ja Kaya ja merirosvokapteeni ja -tuomari Ari Angervo ohjeistavat samalla pieniä treenaajia.

– Muistakaa aina kehua koirianne, vielä mätsärin jälkeenkin ja kaikessa treenissä, opastaa Ari.

Lapset koirineen olivat kaikki Best in show -kehässä ykkösiä. Ennen palkintojen jakoa Kaya painottaa, että jokainen osallistuja on voittaja ja kaikki koirat ovat todella ihania. Palkinnot saivat lasten suut vieläkin leveämpään hymyyn, jos se edes oli mahdollista.

Pienten pentujen -luokan BIS1, 9 kuukauden ikäinen cockerspanieli Tyyne on hurmaavan energinen tapaus. Tyyne on aikaisemmin jännittänyt miestuomareita, mutta tänään hän otti kehässä rennosti Arin hurjasta merirosvoasusta piittaamatta.

– Ihan omaksi iloksi on käyty näyttelyissä ja mätsäreissä. Tyynellä on 2-vuotias kaveri kotona ja koirien tehtävänä on lähinnä leikkiä ja juosta metsässä, nauraa Tyynen omistaja Johanna Huttunen .

Johanna on tyytyväinen tapahtuman selkeään aikatauluun, joka oli jo etukäteen tiedossa, ettei tarvitse paikan päällä pitkiä aikoja odotella.

Wilhelmiina Torikka oli saapunut mätsäreihin kolmen vehnäterrierin kanssa Laitilasta. Hänen esittämistään koirista kaksi, Papu ja Saaga, olivat omien luokkiensa BIS1.

– Ollaan jo neljättä kertaa Merihurttien järjestämissä mätsäreissä. Tykätään näistä, kun nämä ovat aina hyvin ja selkeästi järjestetty, kertoo Wilhelmiina.

Wilhelmiina käy koirien kanssa myös näyttelyissä, ja mätsäreistä haetaan treeniä ja kokemusta.

– Mukana ollut Jörö on ujo vieraiden ihmisten kanssa, joten hänelle nämä ovat hyvää harjoitusta. Kaksi muuta ovat sosiaalisempia ja Papu toimiikin kaverikoirana. Hänen kanssaan voi käydä esimerkiksi vanhainkodeissa, päiväkodeissa ja erilaisissa tapahtumissa, Wilhelmiina luettelee.

Tapahtuman päättää veteraaniluokka, jossa erikseen vielä palkitaan vanhin koira, jonka sai kohta 13-vuotias mittelspitz Milla.

Mätsärit onnistuivat sekä järjestäjien että osallistujien mielestä loistavasti, eikä hetkellinen tihkusadekaan häirinnyt iloista tunnelmaa. Kiitosta sai erityisesti hyvä ja selkeä aikataulu, rento meininki ja kannustava ilmapiiri.

Sanni Artiola