Natsiajan kielletyt säveltäjät kuuluviin Crusell-viikolla

0
Jaana Pieniniemi-Lahikainen, Vilja Välimäki, Petri Hatakka ja Tuomas Takala toivottavat yleisön tervetulleeksi konsertteihin.

Kun Crusell-viikko vietti viime vuonna 40-vuotisjuhliaan, järjestäjät ajattelivat, että tämän vuoden ohjelmisto voisi olla hieman kevyempi.

– Metsään mentiin. Crusell-viikon ohjelma on tänäkin vuonna tiivis ja viikolla on isoja konsertteja, Crusell-viikon toiminnanjohtaja Petri Hatakka kertoo nauraen.

Kunnianhimoinen on myös Crusell-viikon taiteellisen johtajan Olli Leppäniemen teema viikolle. Teemana on Kultainen 20-luku Weimarin tasavallassa Saksassa. Weimarin tasavallan tarina alkoi vuonna 1919 ensimmäisen maailmansodan päätyttyä ja loppui Hitlerin ja natsien noustua valtaan 1931. Vaikka Weimarin tasavallan taru oli ajallisesti lyhyt, sinä aikana syntyi paljon uudenlaista taidetta ja musiikkia. Ilmapiiri oli kokeileva.

Weimarin tasavallan aikaan ja kultaiseen 20-lukuun heittää pitkän varjonsa vuonna 1931 alkanut natsien ja Hitlerin valtakausi. Natsikoneiston hampaisiin joutuivat kaikki taiteilijat, jotka eivät edustaneet natsi-ideologiaa.

– Esimerkiksi säveltäjä Max Bruch joutui kiellettyjen listalle vain, koska oli säveltänyt juutalaisaiheista musiikkia, Leppäniemi kertoo.

– Myös esimerkiksi saksofoni symboloi siihen aikaan väärää afrikkalais-amerikkalaista kulttuuria ja siksi se haluttiin kitkeä pois.

Vääränlainen musiikki leimattiin Saksassa rappiomusiikiksi, jonka esittäminen kiellettiin ja jota säveltäneiden kaikenlainen työskentely estettiin. Crusell-viikko nostaa nyt näitä säveltäjiä esiin.

Järjestäjät odottavat viikon konsertteja innostuneina ja toiveikkaina, että myös yleisö löytäisi konsertit. Lippuja on vielä saatavilla kaikkiin konsertteihin, mutta jos haluaa päästä kuulemaan Mozartia ja Mahleria Waltteri Torikan tulkitsemana tai Berlin by Night -Cabaret -konserttiin kulttuurikeskus Cruselliin, lipun hankinnassa kannattaa pitää kiirettä. Kabaree oli jo kertaalleen loppuun myyty, mutta kun se siirrettiin Janhuan kasarmilta kulttuurikeskus Cruselliin, yleisömäärää voitiin kasvattaa. Se ei ollut kuitenkaan syy paikan vaihtoon:

– Janhuan kasarmin menetys oli suuri, se olisi ollut paikkana mielenkiintoinen. Tila olisi kuitenkin vaatinut niin suuria rakenteellisia muutoksia, että aikataulu ei antanut periksi. Se olisi ollut riski koko esitykselle, Hatakka selittää.

Crusell-viikon taiteellinen johtaja Olli Leppäniemi kehuu, että kulttuurikeskus on kuitenkin teknisesti hyvä tila esitykselle. Hän kehuu myös muita konserttipaikkoja.

– Uudessakaupungissa on taiteellisessa mielessä luksustilanne, kun täällä on niin monta hyvää paikkaa konserteille. Vanha kirkko on Suomen paras kamarimusiikin esittämispaikka. Kirkossa on aivan huikea akustiikka. Se mikä penkkien kovuudessa kärsitään, voitetaan ihanassa soinnissa, hän ylistää.

Crusell-viikolla kuullaan 20-luvun vastapainona myös Beethovenia ja barokkia. Niitä yleisö aina odottaa. Lisäksi Marzi Nymanin ja Hanna Vahtikarin hulvaton lastenkonsertti viihdyttää perheitä tiistaina.

Viikon järjestelyt hoituvat perinteiseen tapaan. Crusell-naiset järjestävät jälleen kahviteltan torille Päivän puhallusten ajaksi. Lisäksi naiset pystyttävät Lyhtyjen yöhön vohveliteltan, josta myydään vohveleita puolille öin.

Ensi vuodelle voidaan odottaa jonkinlaisia muutoksia, sillä toiminnanjohtaja vaihtuu. Kaupungin kulttuuripalveluista vastaava Petri Hatakka luopuu Crusell-viikon järjestelyistä ja Crusell-seura palkkaa erikseen toiminnanjohtajan.

– Vaihdos tapahtuu ensi syksynä. Tiedotamme asiasta enemmän Crusell-viikon jälkeen, seuran hallituksen puheenjohtaja Tuomas Takala lupaa.

 

Jukka Perko ja Avara aloittavat Crusell-viikon lauantaina avauspuhalluksella. (Kuva: Sampo Linkoneva)

Crusell-viikolla useita ilmaiskonsertteja

Crusell-viikko tarjoaa monipuolisesti kattavan ohjelmiston ja lisäksi myös useita ilmaistapahtumia.

– Taiteellinen johtaja Olli Leppäniemi on suunnitellut ohjelman niin, että joka päivä on ainakin yksi maksuton konsertti, Crusell-viikon toiminnanjohtaja Petri Hatakka kehuu.

Päivän puhallus järjestetään perinteiseen tapaan torilla joka päivä kello 12. Lisäksi sunnuntaina Crusell-jumalanpalveluksessa kuullaan 200-vuotisjuhliaan viettävän César Franckin sekä Hans Gálin ja G. F. Händelin musiikkia.

Lyhtyjen yö järjestetään Vallinmäellä vihdoin kahden koronavuoden tauon jälkeen. Illan hämärtyessä ja lyhtyjen syttyessä piknikseurueet pääsevät nauttimaan countria, jazzia ja kevyttä klassista. Esiintyjinä ovat Kari Antila Jazz Trio sekä The Shit Kickers.

Myös oppilaskonsertit ovat maksuttomia. Niitä pääsee kuulemaan Kauri-salissa, Sepänkatu 6, perjantaina ja lauantaina. Myös lauantaina järjestettävä pihakonsertti Rantakatu 14:ssa on maksuton. Konsertti alkaa kello 15.